Πόσο κινδυνεύουμε από μία πανδημία του ιού ebola;

ebola_in_europe

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το γεγονός ότι πάνω από το 40% όλων των κρουσμάτων Έμπολα μέχρι τώρα, έχουν προκύψει τους τελευταίους τρεις μήνες, υποδηλώνει ότι ο ιός συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ταυτόχρονα, ο ΠΟΥ θεωρεί αναπόφευκτο να υπάρξουν νέα κρούσματα ebola στην Ευρώπη, αλλά καθησυχάζει ότι οι αρχές είναι πολύ καλά προετοιμασμένες για να ελέγξουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας, όπως ανακοίνωσε πριν δύο ημέρες η Σουζάνα Γιάκαμπ, η επικεφαλής της διεύθυνσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο μετά την επιβεβαίωση ότι μία γυναίκα στην Ισπανία είναι το πρώτο κρούσμα του ιού του αιμορραγικού πυρετού στην Ευρώπη.

Η Γιάκαμπ επισήμανε ότι τέτοια περιστατικά θα συμβούν στο μέλλον λόγω των μαζικών ταξιδιών που γίνονται τόσο από την Ευρώπη προς τις πληγείσες χώρες και αντιστρόφως, πρόσθεσε ωστόσο, ότι το σημαντικότερο είναι ότι η Ευρώπη κινδυνεύει σε χαμηλό βαθμό και ότι ειδικά οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι από τις καλύτερα προετοιμασμένες στον κόσμο για να ανταποκριθούν στους ιογενείς αιμορραγικούς πυρετούς. περιλαμβανομένου του Έμπολα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC), που παρακολουθεί την ασθένεια στην ΕΕ, ανέφερε προ δύο ημερών, ότι ενώ οι ταξιδιώτες μπορεί να μεταφέρουν τον Έμπολα χωρίς να το γνωρίζουν, οι υγειονομικές αρχές της περιοχής μπορούν αποτελεσματικά να εντοπίσουν και να επιβεβαιώσουν τα κρούσματα του ιού Έμπολα και με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωσή του.

Τα πρώτα κρούσματα στο Δυτικό κόσμο
Μετά τη γυναίκα από την Ισπανία, στην Ουάσιγκτον και το Ντάλας ήδη νοσηλεύονται σε απομόνωση τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά ατόμων που νόσησαν και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Τα νοσοκομεία σε όλη την Νότια Καλιφόρνια –λόγω της επικινδυνότητας από τα αφύλαχτα σύνορα με το Μεξικό, από όπου εισέρχονται στη χώρα χιλιάδες λαθρομετανάστες χωρίς υγειονομικό έλεγχο- προετοιμάζονται για πιθανά κρούσματα Έμπολα, αν και ταυτόχρονα καθησυχάζουν τους ασθενείς και τους εργαζομένους της υγειονομικής περίθαλψης ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός.

Οι συστάσεις του CDC για τον Έμπολα στα νοσοκομεία περιλαμβάνουν μια σειρά από μέτρα, όπως ιδιωτικά δωμάτια για τους ασθενείς, προστατευτικά καλύμματα για το προσωπικό και περιορίζοντας τη χρήση των βελονών όσο το δυνατόν περισσότερο για την πρόληψη της μετάδοσης.

Η δήλωση για αερομεταφορά του έμπολα διχάζει
Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα η δήλωση στο βρετανικό The Telegraph,  του αρμόδιου του ΟΗΕ για την παρακολούθηση και εξέλιξη του Έμπολα στην Αφρική, Anthony Banbury, ότι ο θανατηφόρος ιός ενδέχεται να μετεξελιχθεί σε αερομεταφερόμενο και ως εκ τούτου να απειλήσει ευθέως τον παγκόσμιο πληθυσμό. Η δυσοίωνη πρόγνωση του Banbury ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, θα έχουν μολυνθεί από τον ιό 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι ξεσήκωσαν αντιδράσεις  και της ιατρικής κοινότητας, που τονίζει ότι  αυτή η τοποθέτηση του Banbury συνιστά αποπροσανατολισμό του κοινού και πρόκληση πανικού χωρίς επιστημονικές αποδείξεις.

Ο καθηγητής Peter Piot, διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι το να υποθέτει κανείς πως ο Έμπολα μπορεί να γίνει αερομεταφερόμενος είναι εντελώς ανεύθυνη στάση. Ο τρόπος που ο ιός εξαπλώνεται είναι συνεπής με ό, τι έχουμε δει σε όλες τις προηγούμενες 25 εξάρσεις του, καθώς μεταδίδεται μόνο μέσω του αίματος και των σωματικών εκκρίσεων. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για έναν ιό που αλλάζει τον τρόπο μετάδοσής του τόσο δραστικά.

Προσθέτει επίσης με δηλώσεις του στον Telegrapgh ότι άλλοι ιοί όπως ο HIV -που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο, έχουν περάσει σε εκατομμύρια ανθρώπους και είναι γνωστό ότι μεταλλάσσονται περισσότερο από τον Έμπολα – δεν έχουν γίνει αερομεταφερόμενοι.

Τι ισχύει στην Ελλάδα
Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κρούσμα του ιού Έμπολα εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας χτες Πέμπτη, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή και εξήγησε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα του ιού Έμπολα. Συμμορφωθήκαμε με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

Δεν παρέλειψε ο υπουργός Υγείας να αναφερθεί στα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για ταξιδιωτικές οδηγίες που βρίσκονται σε όλα τα σημεία εξόδου και εισόδου από τη χώρα, υπάρχουν οδηγίες γι’ αυτούς που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου».

Όσο για το σχέδιο αντίδρασης σε ενδεχόμενο κρούσμα δήλωσε ότι «έχει οριστεί νοσοκομείο αναφοράς, αν υπάρξει ύποπτο κρούσμα. Έχει προσδιοριστεί το κτίριο που έχει το κατάλληλο προσωπικό, τον κατάλληλο ρουχισμό και υπάρχει και το κατάλληλο εργαστήριο που θα κάνει την ανάλυση που χρειάζεται για να πιστοποιηθεί ότι πρόκειται για τον Έμπολα». Πρόκειται για ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και μπορεί να περιθάλψει υπόπτα κρούσματα Έμπολα, καθώς βρίσκεται σε ξεχωριστό κτίριο.Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είχε ήδη γίνει από τα μέσα του καλοκαιριού.

Σχέδια επί χάρτου. Πώς ελέγχονται οι λαθρομετανάστες;
Μόνο τα θεωρητικά σχέδια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων δε φτάνουν. Σχετικά με το σχέδιο αντίδρασης του υπουργείου Υγείας, αξίζει να τονιστεί ο προβληματισμός, όχι μόνο της κοινής γνώμης αλλά και πολλών υπευθύνων σχετικά με τους εκατοντάδες λαθρομετανάστες, από χώρες και της Αφρικής, οι οποίοι καθημερινά εισέρχονται στη χώρα από τα αφύλακτα σύνορά μας, ενώ οι αρμόδιες Αρχές φύλαξης των συνόρων διεξάγουν καθημερινά επιχειρήσεις διάσωσης λαθρομεταναστών και όχι απώθησης και στη συνέχεια μεταφοράς τους στο κέντρο της Αθήνας, όπου χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο, αφήνονται ελεύθεροι.

Αποφάσεις της ευρείας σύσκεψης για τον ebola

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης και την αναφορά νέων κρουσμάτων του ebola, στην Ευρώπη –το τελευταίο αναφέρθηκε στα Σκόπια- εντείνονται τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανού περιστατικού Έμπολα στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και όλων των αρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων, επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ και στελεχών του ΕΚΕΠΥ.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η άμεση στελέχωση των πυλών εισόδου της χώρας (σε Έβρο, Σάμο και Λέσβο) και των κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών, με επιπλέον εξοπλισμό και υγειονομικό προσωπικό, πλήρως ενημερωμένο και εκπαιδευμένο για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών του ιού ebola.

Αποφασίστηκε ακόμα, οι επιβάτες που προέρχονται από πληγείσες από τον ιό περιοχές να συμπληρώνουν μία κάρτα – ερωτηματολόγιο και ανάλογα, να κρίνεται το επίπεδο επικινδυνότητας για μόλυνση από τον ιό Έμπολα. Ωστόσο, δεν αποφασίστηκε η τοποθέτηση θερμικών ανιχνευτών –οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, της Βρετανίας, αρκετών πολιτειών στις ΗΠΑ και στον Καναδά- για τη θερμομέτρηση των επιβατών.

Επίσης, στη συμφωνήθηκε να ενημερωθούν άμεσα και σε βάθος για τον ιό, τον τρόπο μετάδοσής του και τα συμπτώματα των ασθενών, όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με μετανάστες.

Επικαιροποιημένες συστάσεις στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Έμπολα, σύμφωνα με όλα τα νεότερα δεδομένα που θα προκύπτουν αποφασίστηκε να εκδοθούν από τους αρμόδιους φορείς. Ήδη έχει τοποθετηθεί αφίσα στις πύλες εισόδου της χώρας, η οποία αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό, στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Παλαιότερες συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ) και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ

Διαχείριση ύποπτων περιστατικών
Σχετικά με τυχόν ύποπτά περιστατικά επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή και άλλα συμπτώματα στη χώρα, έχει καταρτιστεί λεπτομερής σχεδιασμός για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.

Ταυτόχρονα, έχουν ήδη καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων, τα οποία είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει, ήδη, καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ».

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola
Πρόκειται για ιογενή νόσο, η οποία εμφανίζεται σποραδικά κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται κατά βάση, για ζωονόσο και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η δεξαμενή του ιού είναι διάφοροι τύποι νυχτερίδων της Αφρικής. Ο ιός από τις νυχτερίδες μεταφέρεται σε άγρια ζώα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο.

Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική συνήθως ακολουθείται από επιδημίες, τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η νοσοκομειακή εξάπλωση στις χώρες της Αφρικής σχετίζεται με την πολλαπλή χρήση μη αποστειρωμένων βελονών, όπως και με την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Τρόποι μετάδοσης
O ιός Έμπολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (όπως, σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας.

Ο ιός, έπειτα από περίοδο επώασης περίπου μιας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία) και προοδευτικά, εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι το προσεχές δεκαήμερο, θα πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: sofokleouIn.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.