Παιδιά δούλοι στις ΗΠΑ

Παιδιά από την ηλικία των επτά ετών δουλεύουν στις ΗΠΑ κάτω από τον καυτό ήλιο και εκτεθειμένα σε τεράστιες ποσότητες νικοτίνης, ώστε να μαζέψουν φύλλα καπνού για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των παγκόσμιων καπνοβιομηχανιών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίωνων Δικαιωμάτων, τα περισσότερα παιδιά κάνουν συχνά εμετό και εμφανί ζουν ναυτία, πονοκεφάλους και ζαλάδα. Όλα αποτελούν συμπτώματα της ασθένειας του πράσινου καπνού η αλλιώς δηλητηρίαση από νικο τίνη.Δουλεύοντας, συχνά χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, περί τις 60 ώρες την εβδομάδα υπό την έντονη ζέστη τα παιδιά εκτίθενται και σε νευροτοξίνες.

Το Παρατηρητήριο υπογραμμίζει με έκπληξη, όμως , ότι η συγκεκριμένη εργασία δεν είναι παράνομη.Την  ώρα που στις περισσότερες βιο μηχανίες το κατώτατο ηλικιακό όριο είναι τα 14 η 15 χρόνια, στον αγροτικό τομέα ισχύουν διαφορετικοί κανόνες. Παιδιά ακόμη και 12 ετών μπορούν να δουλεύουν για ατέλειωτες ώρες σε μια μεγάλη καλλιέργεια καπνών ενώ παιδιά 7 ετών μπορούν να απασχολούνται σε οικογενει ακά χωράφια.

Τ ο Παρατηρητήριο προτείνει την λήψη μέτρων για την προστασία των παιδιών ακόμη και την αναθεώρηση της Σύμβασης για την προστα σία των εργατών.

Facebook Comments

POST A COMMENT.