AbbVie και Calico: συμμαχία για νέες θεραπείες

abbvie-logo

Νέα συνεργασία για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ανακάλυψη, ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση νέων θεραπειών ανακοίνωσαν η βιοφαρμακευτική AbbVie και η εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης της Google, Calico.

Οι υπό έρευνα νέες θεραπείες αφορούν ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από νόσους συνδεόμενες με τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένων του νευροεκφυλισμού και του καρκίνου.

Η Calico είναι η εταιρεία επιστημών της ζωής, η οποία στηρίζεται από την Google και διοικείται από τον Arthur D. Levinson Ph.D. (πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Genentech) και τον Hal V. Barron, M.D. (πρώην Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και Επικεφαλής Ιατρικό Σύμβουλο της Genentech). Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο στην Calico για τη δημιουργία μιας παγκοσμίου κύρους εγκαταστάσεων, έρευνας και ανάπτυξης, στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Οι δύο εταιρείες ενδέχεται να επενδύσουν από κοινού έως 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες ανακάλυψης και έγκαιρης ανάπτυξης της Calico και την ευρεία εμπειρία και γνώση της AbbVie σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης και εμπορικής εκμετάλλευσης για την προαγωγή καινοτόμων νέων θεραπειών.

Βάσει της συμφωνίας, οι δύο εταιρείες θα συνδυάσουν τα δυνατά σημεία τους, αλληλοσυμπληρώνοντας η μία την άλλη, για να επιταχύνουν τη διαθεσιμότητα νέων θεραπειών για ασθένειες συνδεόμενες με τη γήρανση:

  • Η Calico, θα χρησιμοποιήσει την επιστημονική εξειδίκευσή της για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παγκοσμίου κύρους, για έρευνα και ανάπτυξη, με έμφαση στην ανακάλυψη και έγκαιρη ανάπτυξη φαρμάκων.
  • Η AbbVie, από τη μεριά της, θα παρέχει υποστήριξη επιστημονικής και κλινικής ανάπτυξης και την εμπορική εμπειρία της με στόχο τη διάθεση των νέων φαρμάκων που θα ανακαλυφθούν στην αγορά.

«Η συνεργασία αυτή καταδεικνύει τη δέσμευσή μας στην εξερεύνηση νέων τομέων της ιατρικής και καινοτόμων προσεγγίσεων στην ανακάλυψη και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ήδη πλούσια γκάμα σκευασμάτων», δήλωσε ο Richard A. Gonzalez, Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie.  «Είναι χαρά μας να συνεργαζόμαστε με τόσο εξαιρετικούς επιστήμονες, όπως ο Art Levinson, ο Hal Barron και η ομάδα τους.  Οι δυνατότητες που μπορεί να δημιουργηθούν, έτσι ώστε να συμβάλουμε στη βελτίωση της ζωής των ασθενών με νέες θεραπείες, είναι τεράστιες».

«Η σχέση μας με την AbbVie είναι αποφασιστικής σημασίας για την Calico, αποστολή της οποίας είναι η ανάπτυξη θεραπειών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής για τους πάσχοντες από ασθένειες συνδεόμενες με τη γήρανση. Θα επιταχύνει σημαντικά τις προσπάθειές μας να κατανοήσουμε την επιστήμη της γήρανσης, να προαγάγουμε το κλινικό έργο μας, ενώ θα μας βοηθήσει επίσης να προσφέρουμε σημαντικές νέες θεραπείες στους ασθενείς όλου του κόσμου», ανέφερε ο Art Levinson, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Calico.

Λεπτομέρειες σχετικά με την ερευνητική συνεργασία

  • Η AbbVie και η Calico αρχικά θα διαθέσουν έως 250 εκατ. δολ. ΗΠΑ έκαστη για τη χρηματοδότηση της συνεργασίας, ενώ είναι πιθανό και για τις δύο πλευρές να διαθέσουν επιπλέον 500 εκατ. δολ. ΗΠΑ.
  • Η Calico θα είναι υπεύθυνη για την έρευνα και την έγκαιρη ανάπτυξη κατά τα πρώτα πέντε έτη και θα συνεχίζει να προχωρά έργα συνεργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της φάσης 2α για μία δεκαετή περίοδο.
  • Η AbbVie θα υποστηρίξει την Calico στα πρώτα της εγχειρήματα στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης και μετά την ολοκλήρωση των μελετών φάσης 2α, θα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τις δραστηριότητες ανάπτυξης τελικού σταδίου και τις εμπορικές δραστηριότητες.
  • Αμφότερες οι εταιρείες θα μοιραστούν τα έξοδα και τα κέρδη επί ίσοις όροις.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με πολλούς εξαιρετικούς επιστήμονες στην AbbVie, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ταχεία προαγωγή της σημαντικής επιστήμης της Calico προς όφελος των ασθενών», δήλωσε ο Hal Barron, M.D., Πρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της Calico.

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη συνεργασία των επιστημονικών ομάδων μας με την Calico, καθώς στόχος μας είναι να ασχοληθούμε με θεραπείες για ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση», δήλωσε ο Michael Severino, M.D., Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, και Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie. «Η πλούσια εμπειρία μας και το εύρος των δυνατοτήτων μας στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης θα συμπληρώσουν την γνώση και τις καινοτόμες επιστημονικές προσεγγίσεις της Calico στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Μαζί, πιστεύουμε ότι θα προσφέρουμε νέες θεραπευτικές λύσεις στους ασθενείς».

 

Σχετικά με την AbbVie
Η AbbVie
είναι μία παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε το 2013 ύστερα από το διαχωρισμό της από την Abbott Laboratories. Αποστολή της εταιρείας είναι να αξιοποιήσει την εμπειρία της, τους αφοσιωμένους ανθρώπους της και τη μοναδική προσέγγισή της για καινοτομία, με σκοπό την ανάπτυξη προηγμένων θεραπειών που θα καλύπτουν μερικές από τις πιο σύνθετες και σοβαρές ασθένειες του κόσμου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η AbbVie απασχολεί περίπου 25.000 εργαζομένους (110 εκ των οποίων στην Ελλάδα) και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 170 χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία και τους ανθρώπους της, τα προϊόντα και τις δεσμεύσεις της, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.abbvie.gr.  

Σχετικά με την Calico    
Η Calico (California Life Sciences LLC) είναι μια εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης που ιδρύθηκε από την Google και σαν αποστολή της έχει, με την βοήθεια προηγμένων τεχνολογιών, να αυξήσει τον βαθμό κατανόησης του τρόπου με τον οποίο ελέγχεται βιολογικά η διάρκεια της ζωής. Αυτές τις γνώσεις θα τις χρησιμοποιήσουμε για να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που θα δώσουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ζουν περισσότερο και να είναι πιο υγιείς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο www.calicolabs.com.

 

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.