Ο ΕΝΦΙΑ και τα κενά ακίνητα

POMIDA-PARADIAS

Προσδιορισμό συντελεστή κενών ακινήτων στον ΕΝΦΙΑ, ζητά ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ

Την καθιέρωση του συντελεστή κενών κτισμάτων 0,50 στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ζητά η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, χαρακτηρίζοντας το αίτημα «απόλυτα υπολογίσιμο και διαχειρίσιμο» από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, «αλλά και σημαντικό για την εισπραξιμότητα του φόρου» όπως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, με αφορμή τις αντιδράσεις που συνεχίζει να προκαλεί ο νέος φόρος.

Ο κ. Παραδιάς εκφράζει την πίστη και τη βεβαιότητα για την τελική αποδοχή του αιτήματος, το οποίο, όπως λέει, θα αποβεί προς όφελος «όχι μόνο των συμφερόντων τού κόσμου, αλλά και για τα δημόσια έσοδα αφού θα καταβληθεί από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται ότι αυτοί που τους φορολογούν κατανοούν τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται».

Χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ διπλό φόρο, με αλλεπάλληλες χρεώσεις σε βάρος της αστικής ακίνητης περιουσίας και «κυβερνητική επιλογή η οποία κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως καταστροφική όχι μόνο για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων σε όλη τη χώρα αλλά και για τα ίδια τα δημόσια έσοδα».

«Εμείς» προσθέτει, «ως ομοσπονδία, έχουμε δείξει μια ιδιαίτερη επιμονή και ευαισθησία στο πρόβλημα εκείνων των ιδιοκτητών αστικών ακινήτων τα οποία είναι κενά και τα οποία είχαν εξαιρεθεί από το χαράτσι. Δεν ζητάμε να μην πληρώνουμε φόρο αλλά να καθιερωθεί ο συντελεστής κενών κτισμάτων 0,50, δηλαδή να πληρώνουμε μειωμένο φόρο για όσο χρονικό διάστημα τα ακίνητα εκείνα δεν είναι νοικιασμένα. Ζητάμε αυτή η ρύθμιση να ισχύσει από το 2015 και μετά, με τον συντελεστή κενών κτισμάτων 0,50, δεδομένου ότι για τα ημιτελή είναι 0,40. Ειδικά για το 2014, που το βάρος είναι μεγάλο, ζητάμε η έκπτωση αυτή να είναι μισή της μισής (25%), δηλαδή ο συντελεστής, μόνο για το 2014 να είναι 0,75».

 

ΑΠΕ

Facebook Comments

POST A COMMENT.