Την ανάγκη εθνικής πολιτικής για το φάρμακο εξαίρει η ELPEN

ELPEN

«Η ελληνική βιομηχανία αντέχει, παρά τις δυσκολίες. Το 2015, καθοριστικός στόχος μας είναι το επώνυμο ελληνικό φάρμακο να αυξήσει το μερίδιο του στην εγχώρια αγορά στο 30% (από το 16% με 17% που κυμαίνεται σήμερα), όπως συμβαίνει διεθνώς» τόνισε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος της ELPEN, μιλώντας, πρόσφατα, σε εκδήλωση της εταιρείας. Στη συνέχεια, εξήγησε γιατί είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα στηρίξουν την προσπάθεια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, όπως η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τη συνταγογράφηση και τα registries των ακριβών φαρμάκων.

Παράλληλα, ο κ. Τρύφων εξήρε την άμεση ανάγκη να χαραχτεί από την πολιτεία σωστή εθνική πολιτική για το εγχώριο φάρμακο, ώστε να υποστηριχθεί η προσπάθεια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία αποδεδειγμένα προσφέρει προστιθέμενη αξία, στηρίζει την ελληνική οικονομία και ενισχύει την απασχόληση.

Παράλληλα, οφείλουμε να εξετάσουμε τον τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων και να γίνει ανακατανομή της δαπάνης ανάμεσα σε γενόσημα και καινοτόμα σκευάσματα με ισότιμα και ισορροπημένα μέτρα, που θα βοηθήσουν στον εξορθολογισμό στη μείωση του κόστους της κατανάλωσης φαρμάκων για να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις φαρμακευτικές τους θεραπείες.

«Οι αποφάσεις αυτές είναι πολιτικές» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ELPEN και πρόσθεσε « ότι και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη νέων τεχνολογικών προϊόντων, για να αντεπεξέλθει στον αυξημένο ανταγωνισμό που προέρχεται κυρίως από εταιρείες που παράγουν γενόσημα σε χώρες σαν την Ινδία με πολύ χαμηλές τιμές.»

Ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας, Διευθυντής Εταιρικών υποθέσεων της ELPEN, αναφέρθηκε στην ανάγκη εθνικής πολιτικής φαρμάκου: «Δε χρειαζόμαστε φιλελληνική πολιτική στο φάρμακο, χρειαζόμαστε εθνική πολιτική φαρμάκου και ένα πλαίσιο μέτρων για να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί τον παράδεισο των off patent». «Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα σύστημα για να αξιολογούμε την αναγκαιότητα ενός νέου φαρμάκου για τον ασθενή ή την κάλυψη του με την ίδια αποτελεσματικότητα από το ήδη υπάρχον σκεύασμα», συμπλήρωσε.

Τη μη ύπαρξη επίσημου μητρώου ασθενών, τόνισε επίσης ο κ. Β. Πενταφράγκας, το οποίο να παρέχει πληροφορίες ανά ασθένεια για τις ανάγκες της χώρας σε αντίστοιχες θεραπείες, ώστε γνωρίζοντας τον αριθμό των πασχόντων να μπορούν να υπολογιστούν οι πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας σε ακριβά πρωτότυπα φάρμακα. «Η φαρμακοεπιδημιολογία είναι ανύπαρκτη στην Ελλάδα, τα στοιχεία που έχει ο ΕΟΦ είναι κλειστά και κανείς δεν έχει πρόσβαση» ανέφερε ο κ. Πενταφράγκας .

«Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, τα προηγούμενα χρόνια, προέκυψε από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση ακριβών εισαγόμενων φαρμάκων», όπως εξήγησε ο κ. Πενταφράγκας για να καταλήξει λέγοντας ότι: «Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται, παρά την κρίση στην Ελλάδα και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης βασίζονται κυρίως στην τιμολόγηση των φαρμάκων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με συνεχείς μειώσεις των τιμών».

 

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.