Αισιόδοξη προοπτική η ανάδειξη του Καθηγητή Γ. Χρούσου σε νέο Πρύτανη του ΕΚΠΑ

xrousos_

Με στόχο την ανάδειξη νέας διοίκησης με ισχυρή ακαδημαϊκή και ερευνητική φυσιογνωμία, διεξάγονται αύριο, Πέμπτη 10 Ιουλίου, οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε μία δύσκολη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση περίοδο, λόγω των συγκρούσεων για την εφαρμογή του νόμου – πλαισίου.

Ανάμεσα στους υποψηφίους που διεκδικούν την πρυτανεία του ΕΚΠΑ, ξεχωρίζει ο εγνωσμένου κύρους,  πολυβραβευμένος από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, κ. Γεώργιος Χρούσος , για το πλούσιο ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο του αλλά και τη διοικητική του εμπειρία.

Γ. Χρούσος: όραμά μου το Σύγχρονο Ελληνικό Πανεπιστήμιο

Συνομιλώντας με τον Καθηγητή Γ. Χρούσο, λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες αυριανές εκλογές, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε στο πρόσωπο του υποψήφιου πρύτανη του ΕΚΠΑ, έναν επιφανή επιστήμονα που στόχο έχει το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Σύγχρονου Ελληνικού Πανεπιστημίου, που θα προσφέρει γνώσεις ανταγωνιστικές και χρήσιμες σε φοιτητές και αποφοίτους, που θα αξιοποιήσει -κατά το δυνατόν- το επιστημονικό δυναμικό του, σε συνεργασία πάντα με την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους θεσμοθετημένους οργανισμούς, εντός και εκτός Πανεπιστημίου. Άλλωστε, έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού και έχοντας βιώσει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του πανεπιστημιακού χώρου, είναι λογικό οραματίζεται να μεταφέρει και να εφαρμόσει την τεχνογνωσία και τη διοικητική του εμπειρία στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Έμφαση στην έρευνα και την εξωστρέφεια

Μας τόνισε ότι από τις πρώτες του προτεραιότητες είναι η ενίσχυση της έρευνας, με απόλυτη διαφάνεια και ταυτόχρονα τον έλεγχο για τη βέλτιστη αξιοποίηση του ειδικού λογαριασμού κονδυλίων  έρευνας. Στο σχόλιό μας, ότι η έρευνα, και όχι μόνο, απαιτεί αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, μας απάντησε ότι ο νέος νόμος για την έρευνα προβλέπει -εκτός των άλλων αναπτυξιακών διατάξεων- αύξηση του ποσοστού του προϋπολογισμού από 0.65% σε 1.2% το μέχρι 2020. Η σωστή οικονομική διαχείριση και ο προγραμματισμός θα φέρουν την ανάπτυξη του ελληνικού πανεπιστημίου, που τις σημαντικότερες πτυχές της μας ανέπτυξε στη συνέχεια ο κ. Χρούσος.

Η σωστή αξιολόγηση αλλά και η υποστήριξη του διδακτικού και ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ, θεωρείται προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την πρόοδο της ακαδημαϊκής κοινότητας, για αυτό και είναι προαπαιτούμενο η στήριξή τους με κάθε τρόπο: επιστημονικά (πρόσβαση στη γνώση και την πληροφόρηση μέσω ψηφιακής τεχνολογίας) και οικονομικά (αύξηση των κονδυλίων για ερευνητικά προγράμματα κ.α.).

Σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του Παν/μίου είναι η αναδιαμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις της αγοράς, η ενίσχυση μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών, οι υποτροφίες για τους άριστους, ώστε να έχουν βοήθεια να στηριχτούν και κίνητρο να παραμείνουν στον τόπο τους τα δυνατά μυαλά. Η αντιστοίχιση των μαθημάτων του δικού μας Παν/μίου με εκείνα των άλλων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων θα διευκολύνει τόσο τις διαπανεπιστημιακές συνεργασίες όσο και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ο σεβασμός, η αξιοποίηση και η διαφύλαξη της περιουσίας και των πόρων του ΕΚΠΑ θα έρθει με την καλή διαχείριση και την άριστη συνεργασία με τους καλύτερους συνεργάτες. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η τοποθέτηση αναπληρωτών πρυτάνεων με αναγνωρισμένη επιστημονική αξία και ήθος, κριτήρια που θα παίξουν ρόλο και στην επιλογή συνεργατών, ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουν στην υλοποίηση του οράματος του Σύγχρονου Ελληνικού Πανεπιστημίου, που θα είναι συνώνυμο με το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, έρευνας και γνώσης και θα λάβει τη υψηλή θέση που του αναλογεί, ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς!

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο καθηγητής, κ. Γεώργιος Χρούσος, έχει σπουδάσει και εργαστεί στο ΕΚΠΑ και σε τρία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα των ΗΠΑ, ενώ έχει διατελέσει μεταξύ άλλων διευθυντής στη μεγαλύτερη δημόσια παιδιατρική κλινική της χώρα μας και στον τομέα Υγείας Μητέρας-Παιδιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε τοποθετηθεί από τον προηγούμενο υπουργό Παιδείας, κ. Κων. Αρβανιτόπουλο, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας – Τεχνολογίας.

 

Συνέντευξη: Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.