Η ΕΠΥ επιχειρεί να βάλει τα Βιο-ομοειδή στους Διαγωνισμούς Προμηθειών

φάρμακα

αναδημοσίευση από iatrikesexelixeis.gr

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Ιατρικών Εξελίξεων, νέο έγγραφο το οποίο φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας κ. Χρήστου Γιάνναρη και το οποίο εστάλη στους Διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, δημιουργεί σύγχυση για το κατά πόσο θα εξαιρούνται των διαγωνισμών στο εξής τα Βιο-ομοειδή φαρμακευτικά προϊόντα.

Όπως παραπλανητικά αναφέρει το έγγραφο (καθώς υπάρχει η εναλλακτική λύση προμήθειας με διαπραγμάτευση με έκπτωση) αν δεν μπαίνουν στη διαδικασία των διαγωνισμών δεν θα μπορούν να πραγματοποιούνται προμήθειες από τους Φορείς Υγείας για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Το έγγραφο το οποίο εξεδόθη στις 10 Απριλίου 2014 επιχειρεί να ανατρέψει την Ανώτερη Διοικητικά Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας κας Χριστίνας Παπανικολάου η οποία αναρτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2014 στο διαδίκτυο και αναφέρει ότι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τους Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων καθώς φυσικά και πρότερες Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες διευκρινίζεται ότι τα βιο-ομοειδή ΔΕΝ μπορούν να συμπεριληφθούν σε οποιοδήποτε διαγωνισμό για τους κάτωθι λόγους:

1. Τα βιο-ομοειδή προϊόντα δεν είναι γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα και δεν ενδείκνυται η αυτόματη υποκατάσταση πρωτοτύπων από βιο-ομοειδή, είτε βιο-ομοειδών είτε από άλλα βιο-ομοειδή.

2. Τα βιο-ομοειδή προϊόντα δεν είναι πανομοιότυπα ή ταυτόσημα με τα βιολογικά προϊόντα αναφοράς, καθώς δεν ακολουθείται η ίδια ακριβώς διαδικασία παραγωγής.

3. Συστήνεται η συνταγογράφηση τόσο των βιολογικών προϊόντων αναφοράς όσο και των βιο-ομοειδών φαρμακευτικών προϊόντων να γίνεται με την εμπορική τους ονομασία, προκειμένου να είναι εφικτή η ιχνηλασιμότητα και ο έλεγχος της ασφάλειας του ασθενή που λαμβάνει τα εν λόγω προϊόντα.

4. Στο Π.Π.Υ.Φ.Υ του έτους 2014 δεν επιτρέπεται να συμπεριληφθούν βιο-ομοειδή φαρμακευτικά προϊόντα. Η ίδια διευκρίνιση αφορά και τους διαγωνισμούς παρελθόντων ετών οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρωθεί. Σε περίπτωση που εκ παραδρομής έχει δρομολογηθεί διαγωνιστική διαδικασία που αφορά σε βιο-ομοειδή ιδιοσκευάσματα, ματαιώνεται. Ο κατάλογος με τα βιο-ομοειδή σκευάσματα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση : www.eof.gr/assets/BIOSIMILARS.doc

5. Δεν συστήνεται η ανταλλαξιμότητα των βιολογικών προϊόντων μεταξύ τους είτε πρόκειται για πρωτότυπα είτε για βιο-ομοειδή.

Τέλος, στην Εγκύκλιο εφιστάι η προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους για τη συνταγογράφηση των βιολογικών προϊόντων, αυστηρά σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τις άδειες κυκλοφορίας τους, ήτοι τις εγκεκριμένες ενδείξεις και το εγκεκριμένο δοσολογικό σχήμα.

Το συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας επιχειρεί να ανατρέψει την ιεραρχία του Υπουργείου Υγείας! Αν «πετάει το γάντι» ο κατώτερος διοικητικά κ. Γιάνναρης, στην Γενική Γραμματέα, στον Υπουργό, σε όλο το Υπουργείο αλλά και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον ΕΟΦ, ας αναβαθμίσει ο Υπουργός Υγείας με Υπουργική Απόφαση την Εγκύκλιο Παπανικολάου ή ας προβεί σε ένταξη του περιεχόμενου της στον επόμενο Νόμο, ώστε να λυθεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα χωρίς να μένουν «παράθυρα» ανοιχτά στο μέλλον για νέα προβλήματα με την κατηγορία αυτών των σκευασμάτων.

Ανθή Αγγελοπούλου
http://www.iatrikesexelixeis.gr/ygeia

Facebook Comments

POST A COMMENT.