«Εκτός ναού… Θησαυρός του 11ου αιώνα από το Μουσείο του Cluny»

βυζαντινό μουσείο
Η έκθεση «Εκτός ναού… Θησαυρός του 11ου αιώνα από το Μουσείο του Cluny» εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ) τη Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014, στις 20:00.
Κεντρικό της έκθεμα είναι μία λίθινη φορητή Αγία Τράπεζα δυτικής τέχνης, που χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα και προέρχεται από το Μουσείο του Cluny στο Παρίσι, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Γαλλίας, αφιερωμένο στη μεσαιωνική εποχή. Όπως πληροφορεί το ΒΧΜ, «η αμφιπρόσωπη πλάκα από ξύλο και πορφυρίτη περιέχει στο εσωτερικό της λείψανα τεσσάρων Αγίων και έχει αργυρή επένδυση, κατά τόπους επιχρυσωμένη. Η επένδυση φέρει εγχάρακτο διάκοσμο που επικεντρώνεται στην ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας, ενώ στην εικονογραφία της εντοπίζονται βυζαντινές επιρροές. Την έκθεση συμπληρώνουν αντίστοιχα αντικείμενα από τη χριστιανική Ανατολή, υφασμάτινα αντιμήνσια και λειτουργικά σκεύη (άγιο ποτήριο, δίσκος, λόγχη, κοχλιάριο κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας και προέρχονται από τις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου».
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 3 Αυγούστου 2014 (Δευτέρα- Κυριακή 8:00- 20:00), θα παρουσιάζεται στο ανακαινισμένο Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας.
ΑΠΕ

Facebook Comments

POST A COMMENT.