Merck: αποτελέσματα ρεκόρ για το 2013

  • Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) προ έκτακτων αποτελεσμάτων αυξήθηκαν κατά 10% στο επίπεδο ρεκόρ των € 3,25 δισ.
  • Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάσθηκαν στα € 1,2 δισ.
  • Θετική επιχειρηματική επίδοση και στους τέσσερις κλάδους
  • Επιταχύνθηκε η υλοποίηση των μέτρων βελτίωσης της απόδοσης
  • Μεταφορά των Neurobion και Floratil στον κλάδο Προϊόντων Φροντίδας Υγείας (Consumer Health) για την ενίσχυση της θέσης του κλάδου στις Αναδυόμενες Αγορές
  • Karl-Ludwig Kley, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου: «Μειώσαμε τα κόστη μας πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχαμε προγραμματίσει και καθοδηγήσαμε την «ευθυγράμμιση» του Ομίλου. Για το λόγο αυτό, αναμένουμε ότι θα πετύχουμε μετριοπαθή οργανική ανάπτυξη στις πωλήσεις και σταθερά υψηλά κέρδη το 2014».

Η Merck ανακοίνωσε σήμερα εξαιρετικά αποτελέσματα για ολόκληρο το έτος και την επίτευξη των στόχων της για το 2013, παρά το ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς. Η εταιρεία, η οποία προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας στο φαρμακευτικό και χημικό κλάδο, ανακοίνωσε ισχυρή αύξηση οργανικών πωλήσεων κατά 4,2% στα € 10,7 δισ. Χάρη στην επιτάχυνση της υλοποίησης των μέτρων βελτίωσης της απόδοσης, τα κέρδη EBITDA προ έκτακτων αποτελεσμάτων αυξήθηκαν κατά 9,7% στο επίπεδο ρεκόρ των 3,25 δισ. Το EBITDA προ έκτακτων αποτελεσμάτων ως ποσοστό των πωλήσεων αυξήθηκε κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από 27,6% σε 30,4%.

«Υλοποιήσαμε και τις υποσχέσεις μας το 2013,» είπε ο Karl-Ludwig Kley, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Merck στο Ντάρμστατ την Πέμπτη. «Αναπτύξαμε περαιτέρω την επιχειρηματική μας δραστηριότητα με καινοτόμα και άκρως εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες, επεκτείνοντας την παρουσία μας στις παγκόσμιες αναπτυσσόμενες αγορές», πρόσθεσε ο Kley. «Οι αριθμοί αντανακλούν αυτή την ανάπτυξη. Η Merck δεν ήταν ποτέ τόσο κερδοφόρα όσο είναι σήμερα. Κατά συνέπεια, αναμένουμε να πετύχουμε μετριοπαθή οργανική ανάπτυξη στις πωλήσεις και σταθερά υψηλά κέρδη το 2014».

Λόγω της σημαντικής αρνητικής επίδρασης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν ελάχιστα κατά 0,7% σε περίπου € 11,1 δισ. (2012: € 11,17 δισ.). Οι πωλήσεις, δηλαδή συνολικά έσοδα μείον αμοιβές για δικαιώματα, έσοδα από άδειες και προμήθειες, πέτυχαν ισχυρή οργανική ανάπτυξη κατά 4,2% το 2013, αλλά η αύξηση αντισταθμίσθηκε από την επίδραση αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών ύψους 4,7%. Και οι τέσσερις τομείς συνέβαλαν ουσιαστικά στην αύξηση των οργανικών πωλήσεων του Ομίλου Merck.

Η δυναμική επιχειρηματική απόδοση στις Αναπτυσσόμενες Αγορές οδηγεί την ανάπτυξη

Πάνω απ’ όλα, η δυναμική επιχειρηματική ανάπτυξη στις Αναδυόμενες Αγορές, δηλαδή στη Λατινική Αμερική και την Ασία (εκτός Ιαπωνίας), συνεισέφερε στην οργανική ανάπτυξη το 2013. Με 9,3%, αυτή η περιοχή πέτυχε ισχυρή οργανική ανάπτυξη, η οποία καθοδηγήθηκε κυρίως από το βιοφαρμακευτικό κλάδο της Merck Serono. Το 2013, αυτή η περιοχή αύξησε τη συμβολή της στις πωλήσεις του Ομίλου κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα στο 36%. Στην Ευρώπη, η αύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά 1,4% ακυρώθηκε εν μέρει από τις επιπτώσεις των αρνητικών συναλλαγματικών ισοτιμιών κατά 0,7%. Έτσι η ποσοστιαία συμμετοχή της Ευρώπης στις πωλήσεις του Ομίλου παρέμεινε αμετάβλητη στο 37%.

Κέρδη ρεκόρ και σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού

Τα κέρδη EBITDA προ έκτακτων αποτελεσμάτων, ο βασικός οικονομικός δείκτης που χρησιμοποιείται από τη Merck για την καθοδήγηση της επιχειρηματικής λειτουργίας της, αυξήθηκε κατά 9,7% στα € 3,25 δισ. (2012: € 2,96 δισ.). Το EBITDA προ έκτακτων αποτελεσμάτων ως ποσοστό των πωλήσεων που προέκυψε αυξήθηκε έτσι σε 30,4% επί των πωλήσεων από 27,6% το 2012. Εκτός από την ισχυρή επιχειρηματική απόδοση, η υλοποίηση ιδιαίτερα των μέτρων βελτίωσης της απόδοσης είχε ορατή θετική επίδραση στην κερδοφορία.

Η Merck σημείωσε σημαντική αύξηση στο λειτουργικό αποτέλεσμα προ τόκων και φόρων (EBIT), το οποίο ανήλθε στα € 1,61 δισ. (2012: € 964 εκατ.). Αυτό οφείλεται αφενός στην καλή απόδοση της επιχειρηματικής λειτουργίας και αφετέρου στην απότομη μείωση των πολύ μεγάλου ύψους έκτακτων δαπανών αναδιοργάνωσης κατά το 2012. Το σύνολο των έκτακτων δαπανών (εκτός των απομειώσεων αξίας) ήταν       € 184 εκατ. το 2013· το 2012 το ύψος τους ήταν € 605 εκατ. Τα καθαρό κέρδος, δηλαδή τα κέρδη μετά από φόρους που αναλογούν στους μετόχους υπερδιπλασιάσθηκαν στα € 1,2 δισ. το 2013 (2012: € 567 εκατ.). Τα κέρδη ανά μετοχή προ έκτακτων αποτελεσμάτων αυξήθηκαν κατά 15,4% στα € 8,78 (2012: € 7,61).

Οι καθαρές ταμειακές ροές του Ομίλου Merck ανήλθαν το 2013 στα € 2,96 δισ. (2012: € 2,97 δισ.), παραμένοντας σταθερά στο υψηλό επίπεδο του προηγούμενου έτους· το καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος μειώθηκε σημαντικά κατά 1,62 δισ. ή 84,1% στα € 307 εκατ. (2012: € 1.93 δισ.).

Ο Όμιλος Merck πέτυχε λοιπόν νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν τους στόχους του 2013 που ανακοινώθηκαν το Μάιο του 2012, όσον αφορά τις πωλήσεις και τα κέρδη ανά μετοχή και ακόμη ξεπέρασε ελαφρώς τους στόχους του αναφορικά με το EBITDA προ έκτακτων αποτελεσμάτων.

Τέταρτο τρίμηνο 2013: Οι συναλλαγματικές διαφορές επιβαρύνουν την υγιή επιχειρηματική λειτουργία

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, η Merck ανακοίνωσε αύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά περίπου 4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, οι επιπτώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών αφαίρεσαν περίπου 7%. Κατά συνέπεια, οι πωλήσεις στο τέταρτο τρίμηνο μειώθηκαν στα € 2,64, που αντιστοιχούν σε μείωση κατά 2,8%. Παρ’ όλα αυτά η Merck αύξησε την κερδοφορία της στο τέταρτο τρίμηνο: το EBITDA προ έκτακτων αποτελεσμάτων αυξήθηκε κατά 0,7% στα € 795 εκατ., λόγω της εύρωστης επιχειρηματικής λειτουργίας, και κυρίως λόγω της αυστηρής διαχείρισης του κόστους. Τα καθαρά κέρδη της Merck στο τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν στα € 281 εκατ. Τα κέρδη ανά μετοχή πριν από τα έκτακτα αποτελέσματα αυξήθηκαν κατά 3,4% στα € 2,12 (Q4/2012: € 2,05).

Οργανική ανάπτυξη και εξοικονόμηση κόστους καθοδηγούν την κερδοφορία της Merck Serono

Παρά τη σταθερή οργανική ανάπτυξη κατά 3,9%, οι πωλήσεις της Merck Serono μειώθηκαν κατά 0,7% στα € 5,95 δισ. (2012: € 6 δισ.). Αυτή η ελάχιστη μείωση οφείλεται σε ισχυρές αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές κατά 4,6%, οι οποίες προέρχονται, μεταξύ άλλων, από το ιαπωνικό γιεν και το αμερικανικό δολάριο. Όλες οι θεραπευτικές κατηγορίες του κλάδου συνέβαλαν στην οργανική ανάπτυξη των πωλήσεων, με τις υψηλότερες απόλυτες οργανικές αυξήσεις πωλήσεων να προέρχεται από τον τομέα φαρμακευτικών σκευασμάτων Γενικής Ιατρικής και του cetuximab, το φαρμακευτικό σκεύασμα του τομέα της Ογκολογίας. Σε γεωγραφικούς όρους, οι Αναδυόμενες Αγορές και η Ιαπωνία ενίσχυσαν κυρίως την αύξηση των οργανικών πωλήσεων.

Merck Millipore: ισχυρή απόδοση και μεγαλύτερη κερδοφορία

Το 2013, ο κλάδος Merck Millipore, ο οποίος διαθέτει επιστημονικά εργαλεία στην αγορά, πέτυχε ισχυρή οργανική αύξηση πωλήσεων κατά 5,5% παρά το ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς. Ειδικότερα, οι Lab Solutions και Process Solutions, τα δύο επιχειρηματικά τμήματα με τις κορυφαίες πωλήσεις, συνέβαλαν στους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης με αυξήσεις τιμών και μεγαλύτερους όγκους πωλήσεων. Η Biochrom AG του Βερολίνου, η οποία εξαγοράσθηκε το 2012, συνέβαλε κατά 0,5% στην αύξηση των πωλήσεων το 2013. Λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές κατά 4,8%, οι πωλήσεις του κλάδου αυξήθηκαν κατά 1,1% στα € 2,63 δισ. (2012: € 2,6 δισ.).

Εκτιμήσεις για το 2014

Η Merck προσδοκά μια μετριοπαθή αύξηση των οργανικών πωλήσεων το 2014. Ωστόσο, η αύξηση είναι πιθανόν να ακυρωθεί από τις συνεχιζόμενες αρνητικές συναλλαγματικές επιπτώσεις. Κατά συνέπεια, η Merck αναμένει σταθερές πωλήσεις το 2014. Παρά την απώλεια εσόδων από δικαιώματα και το συνεχιζόμενο έντονο ανταγωνισμό σε ορισμένους τομείς της φαρμακευτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, η Merck εκτιμά ότι θα πετύχει και πάλι το 2014 το επίπεδο του 2013 στα κέρδη EBITDA προ έκτακτων αποτελεσμάτων.

 

Ρούλα Σκουρογιάννη

Facebook Comments

POST A COMMENT.