Μέρκελ:”επέστρεψε η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα”

samaras_merkel

«Στην Ελλάδα έγιναν πάρα πολλά, υπάρχουν πειστήρια ότι η προσπάθεια αποδίδει», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στις κοινές δηλώσεις μετά την συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά. «Ξέρω ότι οι άνθρωποι περνούν δύσκολα και θα συνεχίσουν να περνούν δύσκολα γιατί υπάρχουν κι άλλα να γίνουν. Πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε η οικονομία στην Ελλάδα να δείξει τις δυνατότητές της. Οι νέοι άνθρωποι που συνάντησα σήμερα ζήτησαν μικρότερη γραφειοκρατία και υποστήριξη στον χώρο της εσωτερικής αγοράς. Η πολιτική της κυβέρνησης που ζήτησε θυσίες από τον λαό ήταν δύσκολος δρόμος και για την ίδια κυβέρνηση. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις. Είναι σημαντικό να περιμένουμε την επικύρωση του πλεονάσματος και τους επόμενους μήνες να μπούμε στην συζήτηση για το πώς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το χρέος. Για το πρόβλημα της ρευστότητας η Γερμανία έχει διάθεση να βοηθήσει. Γι’ αυτό και το επενδυτικό ταμείο έχει αρχίσει και κινείται. Η υπόσχεση που έχουμε δώσει είναι ότι θα το υλοποιήσουμε. Επίσης θα βοηθήσουμε στον τομέα των νοσοκομείων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», επεσήμανε η κα Μέρκελ .

Απαντώντας σε ερώτηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που επέστρεψε η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Κάνουμε ένα βήμα προς την ομαλότητα. Παρά τις δυσκολίες μπαίνουμε σε μία ζώνη που μπορούμε να ασχοληθούμε και με άλλα θέματα πέρα από τα επιτόκια. Τώρα και οι τράπεζες θα στέκονται καλύτερα στα πόδια τους και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να στραφούν σε διεθνή δανεισμό. Συγχαρητήρια. Συνεχίστε σε αυτή την κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα δε θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, η Ελλάδα τα κατάφερε» και τόνισε τη «σημασία που έχει η ενίσχυση της ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την πρώτη μου επίσκεψη στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2012 και από τη δική σας επίσκεψη τον Οκτώβριο του 2012. Είχα πει, τότε, ότι οι Έλληνες έχουν την ικανότητα και την δύναμη να τα καταφέρουν. Με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων, τώρα είμαστε σε διαφορετική μοίρα. Σήμερα, είναι καινούργια μέρα, η Ελλάδα τα κατάφερε».

Facebook Comments

POST A COMMENT.