Έγκαιρη διάγνωση καρκινικών όγκων με αιματολογική εξέταση

test_aimatos

Αμερικανοί ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, ανέπτυξαν αιματολογική εξέταση που υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση των στερεών καρκινικών όγκων, σύμφωνα με όσα πρόσφατα δημοσίευσε το επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Η νέα γενετική εξέταση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης, ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν  ότι δεν αποκλείεται σύντομα να χρησιμοποιείται ευρύτερα για την διάγνωση του καρκίνου και στην πρόβλεψη της ανταπόκρισης του ασθενή στην θεραπεία, ενώ το κόστος της νέας διαγνωστικής τεχνικής αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερο από τις υπάρχουσες απεικονιστικές μεθόδους διάγνωσης του καρκίνου.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ , με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ογκολογίας, Δρ Μαξιμίλιαν Ντιν, διευκρινίζουν ότι αν και σε πειραματικό ακόμη στάδιο, η εξέταση μπόρεσε να εντοπίσει τους μισούς ασθενείς (50%) με καρκίνο του πνεύμονα αρχικού σταδίου (στάδιο 1), καθώς και όλους τους ασθενείς με πιο προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα (στάδιο και 2 και άνω).

Η επιτυχία της εξέτασης βασίζεται στο γεγονός ότι μπορεί και απομονώνει το DNA του καρκινικού όγκου, που κυκλοφορεί στο αίμα. Αυτό είναι εφικτό χάρη στην τεχνική CAPP-Seq (Cancer Personalized Profiling by deep Sequencing), που ανιχνεύει ένα μόνο μόριο από το DNA του καρκινικού όγκου, το οποίο «πλέει» ανάμεσα σε 10.000 υγιή μόρια DNA.

Τα καρκινικά κύτταρα συνεχώς διαιρούνται και πεθαίνουν. Καθώς αυτό συμβαίνει, απελευθερώνουν DNA στο αίμα του ασθενούς. Η ανίχνευση αυτών των γενετικών «υπογραφών» δεν είναι όμως εύκολη υπόθεση, επειδή -ακόμα και στους ασθενείς με πολύ προχωρημένο καρκίνο- η συντριπτική πλειονότητα του κυκλοφορούντος DNA στο αίμα προέρχεται από τα φυσιολογικά μη καρκινικά κύτταρα.

Οι γιατροί σήμερα μπορούν πιο εύκολα να διαγνώσουν και να παρακολουθήσουν αιματολογικά την εξέλιξη των «υγρών» καρκίνων (όπως η λευχαιμία), από ό,τι των «στερεών». Η νέα εξέταση, κατά κάποιο τρόπο, σύμφωνα με τον Δρ Ας Αλιζαντέχ, «στην ουσία επιχειρεί να μετατρέψει τους στερεούς όγκους σε υγρούς, ώστε να ανιχνεύονται και να παρακολουθούνται πιο εύκολα».

Αν και η εξέταση προς το παρόν έχει δοκιμαστεί επιτυχώς μόνον στον καρκίνο του πνεύμονα, στο μέλλον αναμένεται να δοκιμαστεί σε πολλούς διαφορετικούς στερεούς όγκους που εμφανίζονται σε άλλα σημεία του σώματος. Ήδη οι ερευνητές σχεδιάζουν σχετικές κλινικές δοκιμές.

Βασικός στόχος είναι κάποτε ο υγιής πληθυσμός να μπορεί να κάνει προληπτικά την εξέταση, προκειμένου να ελέγχεται για τυχόν πρώιμα σημάδια καρκίνου, αφού όσο πιο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση του όγκου, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία.

Facebook Comments

POST A COMMENT.