Η Ελλάδα στα ξένα πρωτοσέλιδα για την έξοδο στις αγορές

Σε άρθρο του, με τίτλο: «Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι εκπληκτική», ο σχολιαστής του πρακτορείου Ρόιτερ Ούγκο Ντίξον, τονίζει ότι στη χώρα συμβαίνει μία εκπληκτική χρηματοοικονομική ανάκαμψη. «Πριν από δύο χρόνια, η χώρα φαινόταν να οδηγείται σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Τώρα, είναι πολύ κοντά στην επιστροφή της στην αγορά ομολόγων με την έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 2 δις. ευρώ» τονίζει ο αρθρογράφος.

Δημοσίευμά της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει προγραμματίσει για σήμερα την έκδοση ομολόγων, επικαλούμενη δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Το ύψος της έκδοσης θα είναι πιθανότατα περίπου 2 δισ. ευρώ και η διάρκεια των ομολόγων 5ετής, εφόσον οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν ευνοϊκές, δήλωσε άλλη πηγή στην εφημερίδα. Το δημοσίευμα τονίζει ότι η έκδοση θα σηματοδοτήσει μία σημαντική επιστροφή της Ελλάδας, μόλις δύο χρόνια μετά τη χωρίς προηγούμενο αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της, ύψους 200 δισ. ευρώ.

«Υπάρχουν ακόμη πολιτικοί κίνδυνοι και η πραγματική οικονομία αρχίζει μόλις τώρα να ανακάμπτει. Ωστόσο, η χρηματοοικονομική ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων, η οποία είχε φθάσει στο 30% μετά την αναδιάρθρωση του χρέους πριν από δύο έτη, διαμορφώνεται τώρα στο 6,2%» τονίζει στο άρθρο του ο κ. Ντίξον.

«Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει εκπλήξει τους παρατηρητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την ικανότητά της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί της. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες ήταν η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία αποκατέστησε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και η επίτευξη πέρυσι πρωτογενούς πλεονάσματος» αναφέρει σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος.

Το άνοιγμα και πάλι των αγορών για την Ελλάδα σημαίνει, επίσης, ότι η χώρα πιθανόν δεν θα αντιμετωπίζει πλέον χρηματοδοτικό κενό, το οποίο υπολογιζόταν με βάση τις τελευταίες επίσημες προβλέψεις των πιστωτών της σε 15 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, τονίζει ο αρθρογράφος του Ρόιτερ.

 

ΑΠΕ

Facebook Comments

POST A COMMENT.