99η επέτειος για τον “Εθνικό Κήρυκα”

Εθνικός Κήρυξ

Την 99η επέτειο από την ίδρυσή της γιορτάζει σήμερα η ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης “Εθνικός Κήρυκας” και εισέρχεται στην πρώτη εκατονταετία της.

ethnikos_kirikas-01Ο εκδότης-διευθυντής του Ε.Κ., Αντώνης Διαματάρης, σε άρθρο του αναφέρει, ότι «θα ήταν ευλογημένη η 2α Απριλίου του 1915, όταν από τους 26 δυτικούς δρόμους του Μανχάταν, στην περιοχή που κάποτε είχε στήσει τη φωλιά του ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης, ορμούσε από το ταχυπιεστήριο της εποχής μια νέα, διαφορετική από τις άλλες, εφημερίδα: μια εφημερίδα καλά προετοιμασμένη, μελετημένη, με θαυμάσια εμφάνιση, αποφασισμένη να εκπληρώσει τον φιλόδοξο στόχο της “πλήρους επικράτησης και της νίκης”, όπως τιτλοφόρησε το κύριο άρθρο της, την πρώτη εκείνη ημέρα».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, επισημαίνει, ότι «η πολιτική της τοποθέτηση, σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής, ήταν σαφέστατη: Υποστήριζε τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τάχθηκε λοιπόν με τον ρου της Ιστορίας, τόσο με την ποιότητά της όσο και με την πολιτική της γραμμή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η νέα εφημερίδα απέκτησε μια σπάνια σχέση εμπιστοσύνης με τον αναγνώστη της. Ο ομογενής την έκανε μέρος της ζωής του. Την τοποθέτησε σε τιμητική θέση μέσα στο σπίτι του. Και η μια γενιά των αναγνωστών την παρέδιδε με ευλάβεια στην άλλη».

Καταλήγοντας, ο κ. Διαματάρης υπογραμμίζει, ότι «και στο βαθμό που η εφημερίδα συνέβαλε, όπως πιστεύω, ουσιαστικά στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας, της γλώσσας, της θρησκείας, των παραδόσεων, σε τούτη τη μεγάλη και φιλόξενη χώρα, αυτό δικαιώνει και επεξηγεί το εκδοτικό θαύμα που συνετέλεσε ο Ελληνισμός των ΗΠΑ με τον Εθνικό Κήρυκα».

Με την ευκαιρία της σημερινής 99ης επετείου από την ίδρυση του E.K. στελέχη ομογενειακών φορέων, Ελληνοαμερικανοί επιστήμονες και ακαδημαϊκοί εξέφρασαν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα το «σημαντικό ρόλο» που διαδραμάτισε όλα αυτά τα χρόνια για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και κληρονομιάς, συμβάλλοντας στη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

 

ΑΠΕ

Facebook Comments

POST A COMMENT.