Συνέντευξη Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού στη RAI 1

Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος στη RAI 1, εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης «Κλασικισμός και Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας», στο Προεδρικό Μέγαρο της Ιταλίας, στη Ρώμη.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Έλληνα υπουργού είναι:

«Η έκθεση την οποία προγραμματίστηκε να εγκαινιάσουν οι Πρόεδροι της Ελληνικής και της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας και ο κ. Ναπολιτάνο αντίστοιχα, είναι ένα ξεχωριστό γεγονός. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, διότι είναι ακριβώς ο Ελληνικός και ο ρωμαϊκός πολιτισμός που αποτελούν το υπόβαθρο της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας».

Με αυτή τη δήλωση ξεκίνησε η συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος στη δημοσιογράφο της RAI 1 Τιτσιάνα Ντι Σιμόνε με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης «Κλασικισμός και Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας» στο Προεδρικό Μέγαρο της Ιταλίας, στη Ρώμη.

Απαντώντας σε ερώτηση της Ιταλίδας δημοσιογράφου για το αν τα πολιτιστικά αγαθά μπορούν να «ποσοτικοποιηθούν» για τις δυο χώρες, που έχουν πληγεί από την κρίση, ο κ. Παναγιωτόπουλος, που βρίσκεται στη Ρώμη συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, υπήρξε απόλυτα σαφής:

«Τα πολιτιστικά αγαθά και η πολιτιστική κληρονομιά δεν ποσοτικοποιούνται, δεν αποτιμώνται σε χρήμα», τόνισε. «Ωστόσο, ο πολιτισμός μας, που είναι η ταυτότητά μας και η εθνική μας αξιοπρέπεια, μπορεί να λειτουργήσει και ως μοχλός για την ανάπτυξη και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας διοργανώσαμε ένα εξαιρετικό συνέδριο στην Αθήνα στο οποίο έλαβαν μέρος και φίλοι μας από την Ιταλία για να δείξουμε πώς ο πολιτισμός σήμερα μπορεί να λειτουργήσει και ως βραχίονας ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Παράλληλα, μπορούμε να έχουμε μια αποδοτική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο σωστά και να εξυπηρετήσουμε τη βασική μας αρχή: ο πολιτισμός σηματοδοτεί την εθνική αξιοπρέπεια και την εθνική μας ταυτότητα και μπορεί να αξιοποιηθεί και ως μοχλός ανάπτυξης».

Σε ερώτηση εξάλλου για το αν η Ελληνική πολιτεία έχει κάνει χρήση  ευρωπαϊκών οικονομικών πόρων για τη βελτίωση των υποδομών  αρχαιολογικών χώρων, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, δήλωσε:

«Η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, είναι ένα απέραντο ιστορικό και αρχαιολογικό πάρκο. Έχουμε 21 χιλιάδες χώρους στους οποίους έχουμε βρει αρχαιολογικά ευρήματα διαφορετικών περιόδων και διαθέτουμε 65 εκατομμύρια κινητά εκθέματα, διαφορετικών ιστορικών και αρχαιολογικών περιόδων. Μόνο η εκσκαφή για το μετρό της  Θεσσαλονίκης και οι ανασκαφές που έγιναν, έφεραν στο φως μια βυζαντινή πόλη κάτω από τη σύγχρονη πόλη της Θεσσαλονίκης και, μέχρι σήμερα, 150 χιλιάδες  κινητά εκθέματα. Οι αρχαιολογικοί μας χώροι προστατεύονται. Υπάρχουν νόμοι που  εφαρμόζονται πλέον αυστηρά. Βεβαίως, εκεί που μπορούμε να συνεργαστούμε με την Ευρώπη και να αντλήσουμε κεφάλαια από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, το κάνουμε με επιτυχία. Άλλωστε, ο Ελληνικός πολιτισμός, όπως και ο ρωμαϊκός, είναι υπόβαθρο της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και κάτι ακόμα: Η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, δεν έχουν μόνο αρχαίο πολιτισμό, έχουν και σύγχρονο. Μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, δηλαδή μέχρι το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας,  θα έχουμε τα εγκαίνια στην Αθήνα  του νέου Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο έγινε κατά 85-90% με Ευρωπαϊκά κονδύλια».

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.