Τηλεοπτικό ντιμπέιτ για τις ευρωεκλογές

Το πρώτο ντιμπέιτ, ενόψει των ευρωεκλογών στο Στρασβούργο, οργάνωσε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Καλεσμένοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του απεσταλμένου του, Μιχάλη Ψύλου, ήταν πέντε Έλληνες ευρωβουλευτές: Η Ρόδη Κράτσα από τη ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Συλβάνα Ράπτη από το ΠΑΣΟΚ και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Νίκος Χουντής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μπάμπης Αγγουράκης από το ΚΚΕ και η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά.
Οι «φιλοξενούμενοι» του ΑΠΕ-ΜΠΕ κλήθηκαν να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης, την Ελλάδα της κρίσης, την επόμενη μέρα των μνημονίων κ.α.
Στο αρχικό ερώτημα για το διακύβευμα των ευρωεκλογών του Μαΐου, μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές τονίζουν:
Ρόδη ΚράτσαΌσο η Ευρώπη αποκτά δυνατή φωνή και στη διεθνή σκηνή, τόσο περισσότερο μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντά της και τους πολίτες της.
«Όλοι, και αυτοί που ασχολούνται με την ευρωπαϊκή πολιτική, οι πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, οι κοινωνικοί φορείς, όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι σε μια μεταβατική περίοδο που πρέπει να πετύχει καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και θέσεις απασχόλησης.
Συλβάνα Ράπτη: Το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η ζωή μας.
«Το διακύβευμα των ευρωεκλογών, το λέω με μία λέξη, είναι η ζωή μας. Είναι η ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, είναι η ζωή των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Μια ζωή που θέλουμε να γίνει καλύτερη, μια ζωή που θέλουμε να είναι αξιοπρεπής, μια ζωή που θέλουμε να έχει ποιότητα. Για να υπάρχουν όλα αυτά στη ζωή μας, όμως, πρέπει να έχει όλος ο κόσμος δουλειά, πρέπει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν χρηματοδότηση. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν με τη σειρά τους θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα αυτών των εκλογών».
Νίκος Χουντής: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ειδικά στην Ελλάδα, σίγουρα θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις.
«Η Ευρώπη βιώνει μια πολύπλευρη κρίση. Είναι κρίση οικονομική, μεγαλώνουν οι ανισότητες, γίνεται καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, υπάρχει ανεργία. Είναι κρίση κοινωνική. Το κοινωνικό μοντέλο για το οποίο ήταν υπερήφανη έχει καταστραφεί. Και είναι κρίση της Δημοκρατίας, καθώς τις βασικές αποφάσεις δεν τις λαμβάνουν οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί.Κατόπιν τούτου, το διακύβευμα, το δίλημμα αυτών των ευρωεκλογών, είναι αν οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι Έλληνες πολίτες, οι ευρωπαϊκοί λαοί, θα πουν “ναι” στη συνέχιση αυτών των πολιτικών, ή θα αρνηθούν και θα πουν “στοπ, δεν μπορούμε να ζούμε με αυτές τις πολιτικές».
Μπάμπης Αγγουράκης: Αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει καλύτερη γιατί από την ίδρυσή της εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο.
«Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να πορευτούν στην κάλπη και να ψηφίσουν με κριτήριο αυτά που βίωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια, που περάσανε τις τελευταίες ευρωεκλογές, να πάρουν υπόψη τους ότι το 80% των νόμων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα είναι εφαρμογή των ρυθμίσεων και των ντιρεκτίβων της ΕΕ που ψηφίζονται είτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είτε από τα όργανα της ΕΕ, να έχουν ως κριτήριο το γεγονός ότι αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει, δεν μπορεί να γίνει καλύτερη γιατί από την ίδρυσή της καλείται να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο και τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες».
Μαριλένα Κοππά:
 Να πείσουμε ότι αξίζει να αγωνιστούμε για την Ευρώπη.
«Πρέπει να πείσουμε ότι η Ευρώπη αξίζει να αγωνιστούμε γι αυτή. Η Ευρώπη πράγματι είναι σε μια πολυεπίπεδη κρίση. Αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και όταν το σπίτι σου δεν πάει καλά, το διορθώνεις, το φτιάχνεις και το κάνεις βιώσιμο».
ΑΠΕ

Facebook Comments

POST A COMMENT.