Γκάουκ: Με πονούν αυτά που έκαναν οι Γερμανοί στους Ελληνες

Γκάουκ

«Με πονούν αυτά που έκαναν στο παρελθόν οι Γερμανοί» δηλώνει ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα (5-7 Μαρτίου), σημειώνει ότι σκοπεύει αυτό να το δείξει και στην Ελλάδα, κάνοντας μνεία στην ολέθρια γερμανική ιστορία, όπως έκανε και σε άλλες χώρες. Περιγράφει πάντως την «ενηλικιωμένη Γερμανία» ως πρότυπο δημοκρατίας και υπερασπίζεται την καγκελάριο Μέρκελ έναντι των επικριτών της.

«Θα πω, επίσης, ότι μου είναι δύσκολο να φανταστώ να απολύονται τόσοι άνθρωποι από το γερμανικό δημόσιο, όσοι στην Ελλάδα» δηλώνει ο κ. Γκάουκ σε ημίωρη συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle και εκφράζει την πεποίθηση ότι «οι πόροι που είναι στη διάθεση της Ελλάδας, μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν πολύ μεγάλη ανάπτυξη». Ερωτώμενος δε τι θα απαντούσε σε έναν Έλληνα άνεργο νέο, αν τον ρωτούσε γιατί θα έπρεπε στις ευρωεκλογές να ψηφίσει ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, ο Γερμανός Πρόεδρος υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα δέχθηκε αλληλεγγύη από την Ευρώπη και τονίζει: «Θα τον ρωτούσα εάν πιστεύει ότι εκτός Ευρώπης θα είχε καλύτερες δυνατότητες και αυτό εγώ δεν το νομίζω».

Ο κ. Γκάουκ διακρίνει μάλιστα τα πρώτα δείγματα σταθεροποίησης της Ελλάδας και αναδεικνύει την ανάγκη «με την αρωγή την δική μας και της Task Force να συμβάλουμε στον σχεδιασμό της δημόσιας διοίκησης ώστε να σταθεροποιηθεί το φορολογικό σύστημα και να ανταποκρίνεται η δημόσια διοίκηση στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές». Εκφράζει πάντως την κατανόησή του για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της ανεργίας, αλλά τονίζει ότι δεν κατανοεί το να επιρρίπτει κανείς στην καγκελάριο Μέρκελ την ευθύνη για την εξαθλίωση. «Πολλές χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τα υπάρχοντα οικονομικά μέσα, από τα διαρθρωτικά και άλλα ταμεία» υποστηρίζει και αναφέρεται ειδικά στη σημασία της κατάρτισης, υπενθυμίζοντας τα πλεονεκτήματα του γερμανικού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης, το οποίο, όπως λέει, θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες.

Αναφερόμενος στον διεθνή ρόλο της χώρας του, ο κ. Γκάουκ επαναλαμβάνει ότι «αυτή η ενηλικιωμένη Γερμανία, που είναι εγγυητής για τη σταθερότητα στην Ευρώπη, δεν επιτρέπεται να κρύβεται» και προσθέτει ότι η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη, εάν είναι απολύτως απαραίτητο, να αναπτύξει ακόμη και στρατεύματα. «Μερικές φορές είναι ακόμη χειρότερο οι “καλοί” να κρύβουν τα όπλα τους και να αφήνουν τους “κακούς” με τα δικά τους (όπλα)», επισημαίνει και υποδεικνύει τις περιπτώσεις της Σρεμπρένιτσα και της Σομαλίας ως ενδεικτικές, του τι μπορεί να συμβεί όταν δεν παρεμβαίνει κανείς. «Δεν είναι θέμα επίδειξης δύναμης, αλλά αλληλεγγύης» διευκρινίζει.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, δηλώνει ότι η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, δεν γίνεται να επιδεικνύει ευγενική εγκράτεια για τη βία, αλλά θα πρέπει, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο. Ομολογεί πάντως ότι κατά το παρελθόν, ο ίδιος δεν ήθελε να βλέπει καν τον εαυτό του ως Γερμανό, λόγω των εγκλημάτων των προηγούμενων γενεών, ωστόσο, όπως λέει, λίγο λίγο η Γερμανία άλλαξε και ωρίμασε.

«Η Γερμανία είναι, σήμερα, μια εντελώς διαφορετική χώρα» δηλώνει και αναφέρει ότι δε διακρίνει τώρα το παραμικρό έλλειμμα δημοκρατικής αξιοπιστίας στη σύγκριση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Κάνει δε λόγο για χώρα η οποία αντιμετωπίζεται ως πρότυπο δημοκρατίας από άλλες χώρες.

πηγή: ethnos.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.