ΣΦΕΕ: κοπή πίτας με άρωμα εκλογών

SFEE

sfee1Άρωμα… εκλογών είχε η φετινή κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ, παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και της υφυπουργού, Ζέττας Μακρή. 

Την ασφαλή πεποίθησή του ότι το 2014 πρέπει να είναι έτος σταθεροποίησης της Οικονομίας και ότι οι επίπονες προσπάθειες των προηγούμενων ετών επιτρέπουν την αισιοδοξία για μια «νέα αρχή» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κ. Φρουζής κατά την έναρξη της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στο εστιατόριο του Μεγάρου Μουσικής και στην οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι του πολιτικού, ακαδημαϊκού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού χώρου.

«Κόντρες» Φρουζή-Γεωργιάδη

Ο κ. Φρουζής τόνισε ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με κοινωνική υπευθυνότητα, με πατριωτισμό και ισχυρή αίσθηση καθήκοντος έπραξαν τα μέγιστα για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ορισμένα καίρια λάθη στην ασκούμενη πολιτική, όπως είναι «η προκρούστεια απόφαση για την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που κατατάσσει την Ελλάδα ουραγό στην Ευρώπη σε κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη».

Η προσφώνηση του προέδρου του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνου Φρουζή προς τον υπουργό Υγείας ήταν κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική, θέτοντας μια σειρά από φλέγοντα θέματα στο τραπέζι. Ο υπουργός ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, με την προσφώνησή του να επισείει τον πέλεκυ του claw back που ενδέχεται να πέσει βαρύς πάνω στις εταιρείες το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης «έδειξε» τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ με τη σειρά του δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση και μίλησε για «ψήφο εμπιστοσύνης» των μητρικών εταιρειών στη χώρα μας και για ανάγκη διατήρησης επενδύσεων και απασχόλησης.

Αναφέρουμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του προέδρου του ΣΦΕΕ: «Με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Υγείας, είδαμε ταχύτητα, είδαμε ευφυΐα, είδαμε όρεξη για αλλαγές όμως μετά τον Νοέμβριο μπήκαμε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο και άρχισε να «νερώνει η σούπα».

Το 2014 είναι ένα δύσκολο σταυροδρόμι: Ή θα πάμε καλύτερα, όχι πολύ καλύτερα, αλλά βήμα-βήμα, ή θα πάμε κατά πολύ χειρότερα. Οι επιχειρήσεις μας ζητούν από τον υπουργό να βάλει έναν «πάτο» στο βαρέλι της φαρμακευτικής δαπάνης, έστω στα 2,2 δισ. ευρώ, ώστε μαζί με τα λεγόμενα «υπόλοιπα» 100 εκατ. ευρώ για εμβόλια και ορούς, να μην ξεπεράσει τα 500 εκατ. η μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη». «Κοιτάξτε ξανά τα ισοδύναμα μέτρα, υπάρχουν 8,5 δισ. δαπάνης εκτός φαρμάκου, δείτε ξανά και κάποια «εσωτερικά» μέτρα. Μεταχειριστείτε όλους τους εταίρους της υγείας ισοδύναμα», τόνισε ο κ. Φρουζής.

Λεζάντα φωτογραφίας (από αριστερά προς τα δεξιά):
Χ. Καραθάνος, Σύμβουλος Υπουργού Υγείας
Ζ. Μακρή, Υφυπουργός Υγείας
Αδ. Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας
Κ. Φρουζής, Πρόεδρος ΣΦΕΕ

Facebook Comments

POST A COMMENT.