Οι νευροενδοκρινείς όγκοι και η δυσκολία διάγνωσής τους

όγκοι

Αναδημοσίευση από www.biomagazine.gr– τεύχος Ιανουαρίου 2014

άρθρο της Ενδοκρινολόγου, Ευανθίας Διαμάντη-Κανδαράκη

Με αφορμή τη λειτουργία του πρώτου Πολυδύναμου Ιατρείου ΝΕΤ σε Νοσοκομείο στην Ελλάδα, που  λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2013, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», η κα Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη, Καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας, Διευθύντρια Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Σωτηρία» και της Μονάδας Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη, μας αναλύει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των νευροενδοκρινών όγκων και μας εξηγεί τους λόγους που καθιστούν δύσκολη τη διάγνωσή τους αλλά και τη σωτήρια έκβαση που έχει για τους πάσχοντες η έγκαιρη διάγνωση.

Τι είναι οι νευροενδοκρινείς όγκοι

Οι νευροενδοκρινείς όγκοι (ΝΕΤ) είναι κακοήθεις και η επίπτωσή τους έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η διάγνωσή τους, όμως, φαίνεται να καθυστερεί από πέντε έως και επτά έτη, κυρίως λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν τη νόσο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διαγιγνώσκονται συχνά σε προχωρημένο στάδιο, όπου οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες και η πρόγνωση δυσμενέστερη. Οι ΝΕΤ είναι σπάνιοι όγκοι που προέρχονται από κύτταρα του διάχυτου νευροενδοκρινικού συστήματος, τα οποία παράγουν και εκκρίνουν ορμόνες με πολλαπλές δράσεις σε όλο τον οργανισμό.

Οι νευροεκδοκρινείς όγκοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: συμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί (γνωστοί και ως λειτουργικοί ή μη λειτουργικοί). Οι ασθενείς με συμπτωματικούς NET μπορεί να εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα λόγω της υπερβολικής έκκρισης ορμονών από τα κύτταρα του όγκου. Για παράδειγμα, ορισμένα κύτταρα νευροεκδοκρινών όγκων μπορεί να εκκρίνουν σεροτονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη.

Η συχνότητα εμφάνισης των ΝΕΤ

Κάθε χρόνο, διαγιγνώσκονται περίπου πέντε περιστατικά ΝΕΤ ανά 100.000 πληθυσμό. Ωστόσο, η επίπτωση των NET αυξάνεται δραματικά, καθώς έχει υπερτετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Τα πιο συνηθισμένα σημεία πρωτοπαθούς εμφάνισης αυτών των όγκων είναι το πάγκρεας, ο γαστρεντερικός σωλήνας και οι πνεύμονες. Οι νευροενδοκρινείς όγκοι συνήθως αναπτύσσονται αργά. Η έγκαιρη διάγνωση των NET αποτελεί σημαντική πρόκληση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Περισσότεροι από το 50% των ασθενών με NET λαμβάνουν εσφαλμένη διάγνωση και υποβάλλονται αρχικά σε θεραπεία για διαφορετική νόσο, για πέντε έως επτά χρόνια, κατά μέσο όρο. Συχνά, η σωστή διάγνωση γίνεται αφού ο καρκίνος έχει επεκταθεί (μετάσταση), όταν οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.  Για ασθενείς που διαγιγνώσκονται με εντετοπισμένο τοπικό όγκο περιορισμένο σε μικρή περιοχή, ο μέσος χρόνος επιβίωσης είναι περισσότερο από 10 χρόνια. Εάν ο καρκίνος έχει ήδη επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος, ο μέσος χρόνος επιβίωσης μειώνεται σημαντικά στους 33 μήνες και για έναν πιο επιθετικό όγκο λιγότερο από εννέα μήνες. Η δυσκολία στη διάγνωση προκύπτει από το γεγονός ότι η νόσος χαρακτηρίζεται από μη ειδικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, εξάψεις, διάρροια, συριγμό, αύξηση των καρδιακών παλμών και δερματικό εξάνθημα, τα οποία μπορεί να παραπέμπουν και σε άλλες πιο συχνές παθήσεις. Για παράδειγμα, πολλοί ασθενείς με NET του γαστρεντερικού διαγιγνώσκονται λανθασμένα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή νόσο του Crohn. Στο Ιατρείο ΝΕΤ, γίνονται εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως για παράδειγμα το τεστ χρωμογρανίνης, σε ασθενείς όπου υπάρχει υποψία για ΝΕΤ, και με τη συνύπαρξη και τη συνεργασία στην ίδια Κλινική δυνατών Μονάδων Ενδοκρινολογίας, Ογκολογίας, Πνευμονολογίας  και Γαστρεντερολογίας μαζί με τα Τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής, Ενδοσκοπήσεων και Παθολογοανατομικού του Νοσοκομείου μας, είναι εφικτή η γρήγορη διάγνωση και πρόσβαση σε συνδυασμό πολλών θεραπειών και αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων των ασθενών στον ίδιο χώρο, με μια επίσκεψη και με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

Το πρώτο πολυδύναμο ιατρείο ΝΕΤ

Το πρώτο Πολυδύναμο Ιατρείο ΝΕΤ στην Ελλάδα σε Νοσοκομείο λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2013, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Η κ. Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη και ο κ. Φίλιππος Καλδρυμίδης, Ενδοκρινολόγος με πολυετή πείρα στην αντιμετώπιση των ΝΕΤ, Επιστημονικός Συνεργάτης, της Ενδοκρινολογικής & Διαβητολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία», συνέβαλαν ουσιαστικά στη δημιουργία και στη λειτουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου.

Η επισκεψιμότητα στο Πολυδύναμο Ιατρείο ΝΕΤ -ήδη από τον πρώτο μήνα λειτουργίας του- αποδεικνύει ότι το εξειδικευμένο κέντρο διάγνωσης και παρακολούθησης Νευροενδοκρινών Όγκων έρχεται να καλύψει πραγματικές ανάγκες. Η πορεία του Πολυδύναμου Ιατρείου ΝΕΤ αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμάς καθώς το δύσκολο αυτό εγχείρημα φαίνεται να αποδίδει και να ικανοποιεί τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από το σεβασμό και τη μέριμνα για τους ασθενείς.

Facebook Comments

POST A COMMENT.