Επίσκεψη στο εργοτάξιο του κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

snfcc_04big
DSC_1514

 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού επισκέφτηκε το εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που κατασκευάζεται στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, στο Φαληρικό Δέλτα, ξεναγήθηκε στο χώρο και ενημερώθηκε αναφορικά με την πρόοδο της κατασκευής του έργου, του οποίου η κλίμακα, πολυπλοκότητα και ποιότητα είναι μοναδικά στην Ελλάδα.

 

 

kentro-politismou-tou-idrumatos-stauros-niarxos

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ( που είναι κοινοπραξία των εταιρειών Impregilo – ΤΕΡΝΑ) είναι 566 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το τέλος του 2015. Το ΚΠΙΣΝ θα αποτελείται από πάρκο έκτασης 170.000 τ.μ., την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE), την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), ένα κτήριο στάθμευσης αυτοκινήτων χωρητικότητας 1.000 θέσεων, καθώς και τρία βοηθητικά κτήρια: του Υδάτινου Καναλιού, του Πάρκου και το κτήριο συντήρησης του πάρκου. Αυτή τη στιγμή απασχολούνται στο εργοτάξιο περίπου 650 εργαζόμενοι.

snf_1595Το κέντρο επισκεπτών
Η ξενάγησή μας άρχισε από το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, που είναι σχεδιασμένο από τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής, Σπύρο Γιωτάκη και Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτο, οι οποίοι επιλέχθηκαν από το Renzo Piano, τον αρχιτέκτονα του ΚΠΙΣΝ, μέσα από πανελλήνιο σπουδαστικό διαγωνισμό.

Το Κέντρο Επισκεπτών θα προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να δει το εργοτάξιο και να ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής και του έργου, καθώς και για την αποστολή του ΚΠΙΣΝ. Παράλληλα το Κέντρο Επισκεπτών θα δώσει μια «πρώτη γεύση» της λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ μέσα από εκθέσεις και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

 

snfcc_03big

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Το υπερσύγχρονο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία, και τη συντήρηση χειρογράφων με την πληροφορία και την επικοινωνία. Μέσω της εγκατάστασης προηγμένων συστημάτων κλιματικού ελέγχου και μέσων συντήρησης και ψηφιοποίησης, το κτήριο θα διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα της συλλογής σπάνιων χειρογράφων της βιβλιοθήκης σε μελλοντικές γενεές μελετητών.
opera6

Η Εθνική Λυρική Σκηνή
Το νέο κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα μπορεί να φιλοξενήσει παραγωγές όπερας, μπαλέτου, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και multimedia προγράμματα τέχνης. Η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή θα διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία, ώστε να παρουσιάζει παραγωγές σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μέσω του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας, παράλληλα, το πάρκο Σταύρος Νιάρχος ως υπαίθριο χώρο διεξαγωγής επιλεγμένων τηλεπαραστάσεων, καθώς και ζωντανών παραστάσεων.
park3Το Πάρκο
Στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου θα κατασκευασθεί τεχνητός λόφος, υδάτινο κανάλι και παραλιακή οδός (Εσπλανάδα). Επιπλέον θα φυτευτούν περίπου 1.500 δέντρα και περισσότεροι από 350.000 θάμνοι. Διάφορα είδη δέντρων έχουν επιλεγεί προσεκτικά από φυτώρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα δέντρα έχουν ήδη μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένη μονάδα διαχείρισης δέντρων στην Τραγάνα Βοιωτίας, όπου θα παραμείνουν και θα εγκλιματισθούν πριν τη μεταφορά και τη φύτευσή τους στην τελική τους θέση στο χώρο του έργου. Τα δέντρα που θα φυτευτούν είναι ηλικίας από 10 έως και 80 ετών.
project0Η Αγορά
Τα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας ανάμεσά τους μεγάλο υπαίθριο χώρο, την Αγορά. Στην οροφή του κτηρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα τοποθετηθεί ενεργειακό στέγαστρο επιφάνειας 10.000 τ.μ.. Το στέγαστρο, ένα κατασκευαστικό και μηχανικό επίτευγμα, θα δεσπόζει 14 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου.

 

snfcc_06bigΟ σκοπός του έργου
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σχεδιάστηκε ως ένα φιλικό προς το περιβάλλον, τις τέχνες, την εκπαίδευση και την αναψυχή συγκρότημα, με σκοπό να προσελκύσει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Οι γειτονικές κοινότητες του Κέντρου, ωστόσο, είναι εκείνες που πρόκειται να γίνουν ο κύριος χρήστης του σε καθημερινή βάση και πρόκειται να επωφεληθούν περισσότερο από την παρουσία του. Το ΚΠΙΣΝ αντιλαμβάνεται ότι η εμπλοκή της κοινότητας, η ένταξη, και η συμμετοχή της είναι ζωτικής σημασίας παράμετροι για την επιτυχία του έργου, και τις έχει κάνει αναπόσπαστο μέρος του οράματός του για το μέλλον. Δεδομένου ότι το κοινό τείνει να αγκαλιάζει ένα έργο και να παρέχει υποστήριξη όταν ενημερώνεται, συμμετέχει, του έχει δοθεί η ευκαιρία να παρέχει ανάδραση και έχει μια ισχυρή αίσθηση δεσμού με τον χώρο, η ενσωμάτωση και η συμμετοχή της κοινότητας αποτελούν βασικό στρατηγικό στοιχείο του έργου.

snfcc_05bigΗ δημιουργία ενός Κέντρου Επισκεπτών στο χώρο του έργου θα είναι το κομβικό σημείο μέσω του οποίου η κοινότητα θα συμμετέχει και θα ενημερώνεται σχετικά με το ΚΠΙΣΝ και το όραμά του, από τώρα μέχρι την ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2015. Το πεδίο εφαρμογής της συμμετοχής της κοινότητας κυμαίνεται από την παροχή λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το έργο, τόσο από κατασκευαστική και μετα-κατασκευαστική / προγραμματική άποψη, μέχρι την οργάνωση σειράς εκπαιδευτικών / πολιτιστικών προγραμμάτων, η οποία θα παρουσιάσει το ΚΠΙΣΝ στην κοινότητα και θα προσελκύσει το κοινό σε συζήτηση για την ταυτότητά του. Καθώς οι νέοι θα είναι οι μελλοντικοί χρήστες του Κέντρου και ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία του, η εμπλοκή της κοινότητας θα επικεντρωθεί στην δημιουργία δημιουργικών και καινοτόμων τρόπων παρουσίας της νεολαίας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της και η συμβολή της στο έργο.

snfcc_big

Το χρονοδιάγραμμα του έργου
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι 38 μήνες και η πρώτη τμηματική αποκλειστική προθεσμία που αφορούσε στην ολοκλήρωση των χωματουργικών του λόφου και των θεμελιώσεων όλων των κτηρίων εντός 12 μηνών ήδη επετεύχθη. Το έργο θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου 2015.

DSC_1543project1

Facebook Comments

POST A COMMENT.