Επέμβαση μικροχειρουργικής αντικαθιστά εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς

εγχειρίσεις καρδιάς

Την αισιόδοξη προοπτική για την αντικατάσταση των επεμβάσεων ανοιχτής καρδιάς υπόσχεται μια νέα μέθοδος μικροχειρουργικής που πραγματοποιείται ήδη με επιτυχία στον Καναδά.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρδιακών Παθήσεων στο Μόντρεαλ ανέπτυξαν μια μέθοδο που προσφέρει πολύ μεγάλη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, αφού πραγματοποιείται με τη χρήση μιας μικροσκοπικής κάμερας που παρέχει εικόνες που δείχνουν σε μεγέθυνση τα σημεία των αρτηριών στα οποία υπάρχει το πρόβλημα.

Με τη μέθοδο, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος που υπάρχει σε κάθε επέμβαση, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και για τους ηλικιωμένους, ο οργανισμός των οποίων συχνά δεν μπορεί να αντέξει τις «κλασικές» επεμβάσεις που γίνονται σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων, η επέμβαση πραγματοποιείται με μικρή τομή στη δεξιά πλευρά του στήθους και ειδικά χειρουργικά εργαλεία, τα οποία είναι πολύ λεπτά. Επίσης, η επέμβαση διαρκεί πολύ λιγότερο από ό,τι οι σημερινές επεμβάσεις και είναι πιο σύντομη η ανάρρωση και η διάρκεια της νοσηλείας.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Michel Pellerin, η νέα μέθοδος μικροχειρουργικής έχει εφαρμοστεί ήδη σε 500 ασθενείς με ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας και άλλα καρδιολογικά προβλήματα, ενώ είναι πολύτιμη και για τους εκπαιδευόμενους χειρουργούς ακριβώς επειδή προσφέρει εικόνες με απόλυτη ακρίβεια.

Τη μέθοδο ανέπτυξε ο δρ Pellerin με τον δρ Denis Bouchard στο Μόντρεαλ, οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει την τεχνική επιδιόρθωσης των καρδιακών βαλβίδων στο Βέλγιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, πιστεύουν ότι θα μπορούν να την πραγματοποιούν κάθε χρόνο σε 150 – 250 ασθενείς.

Facebook Comments

POST A COMMENT.