United European Gastroenterology Week (UEGW 2013)

UEGW13

Τα αλγηνικά σε συνδυασμό με τους αναστολείς της αντλίας πρωτονίων ( PPI’s) βοηθούν ταχύτατα στην ανακούφιση των πασχόντων από Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα  δορυφορικού συμποσίου με θέμα την σύγχρονη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΓΟΠΝ κατά τη διάρκεια  της  UEGW 2013, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο  τον μήνα Οκτώβριο, με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Reckitt Benckiser  και τη συμμετοχή περισσοτέρων από 500 γαστρεντερολόγων από όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του συμποσίου, παρουσιάστηκαν διεθνείς έρευνες, οι οποίες  κατέληξαν ότι η συγχορήγηση των αλγηνικών( Gaviscon)  με αναστολείς  της αντλίας πρωτονίων (PPI’s) βοηθούν ταχύτερα στην ανακούφιση των πασχόντων από την καούρα και τη δυσπεψία, που προκαλεί η ΓΟΠΝ,  ειδικά επί επιμονής μεταγευματικών και νυκτερινών συμπτωμάτων.

Και οι τρεις  ομιλητές- experts  στην ΓΟΠΝ- τόνισαν ότι αυτό συμβαίνει γιατί τα αλγηνικά  μέσα σε 3 λεπτά από τη λήψη τους σχηματίζουν ένα στρώμα που μένει πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας ένα φραγμό μεταξύ του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και των στομαχικών οξέων.

Παράλληλα, συνέχισαν οι ομιλητές, τα αλγηνικά (Gaviscon) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μονοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  και σε περιπτώσεις,  που η νόσος δεν απαιτεί καθημερινή συστηματική θεραπεία αλλά μόνο ανακούφιση.

Επιπρόσθετα, ένας σημαντικός  παράγοντας, που προέκυψε πρόσφατα  είναι η ανακάλυψη του «acid pocket» (ενός θύλακα οξέων), ο οποίος βρίσκεται πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου και κάτω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, δημιουργώντας ένα υψηλά όξινο άνω στρώμα που διαρκεί έως και δύο ώρες μετά την κατανάλωση τροφών.2   Το acid pocket  δημιουργείται σε όλους αλλά, στα άτομα με ΓΟΠΝ, είναι μεγαλύτερoυ μεγέθους.3

Η ανακάλυψη του  προσφέρει ένα νέο στόχο για τις θεραπείες  που μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά  αυτό το όξινο άνω στρώμα. Αυτό είναι  ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς που εμφανίζουν  παλινδρόμηση μετά το φαγητό γιατί ενώ υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη θεραπεία, μελέτη έδειξε ότι η λήψη αλγηνικών  εξουδετέρωσε ή μετατόπισε αυτόν τον θύλακα οξέων.

Αξίζει να σημειωθεί, επεσήμαναν οι  ομιλητές, ότι η  επίδραση  της  νόσου δεν περιορίζεται μόνο στα κλινικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζει αρνητικά και  την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα, περισσότερο από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.4 .

Επιπλέον, ευρωπαϊκά δεδομένα που αφορούσαν στην επίδραση της  ΓΟΠΝ στην παραγωγικότητα στην εργασία έδειξαν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία.4 . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό οικονομικό φορτίο, τουλάχιστον €55/εβδομάδα κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο με ΓΟΠΝ.

Αν και υπάρχουν προσωπικές προσεγγίσεις φροντίδας για τον καθένα όπως π.χ. απώλεια βάρους, επιλογή μικρότερων γευμάτων και κατανάλωση τροφίμων χωρίς λιπαρά,  είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Η θεραπεία με τα αλγηνικά (Gaviscon)  είναι συχνά η μόνη λύση.

Facebook Comments

POST A COMMENT.