Γονίδιο εμποδίζει την εξάπλωση του AIDS

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν γονίδιο που μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού HIV στο ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με δημοσίευση του Nature.

Απαιτούνται ακόμα αρκετά χρόνια κλινικών δοκιμών, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέου τύπου μη τοξικών φαρμακευτικών θεραπειών, οι οποίες θα αξιοποιούν τις φυσικές άμυνες του ασθενούς και θα τις κινητοποιούν κατά του ιού.

Ο επικεφαλής καθηγητής Μάικ Μάλιμ και οι ερευνητές του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, διαπίστωσαν ότι το γονίδιο ΜΧ2 παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που ο ιός HIV ελέγχει τα ανθρώπινα κύτταρα. Διενεργήθηκαν πειράματα στο εργαστήριο με δύο ομάδες ανθρώπινων κυττάρων, στις οποίες εισήγαγαν τον ιό HIV. Στη μία ομάδα, είχε ενεργοποιηθεί το γονίδιο ΜΧ2 και στην άλλη όχι. Διαπιστώθηκε ότι, ενώ στα κύτταρα όπου είχε γίνει απενεργοποίηση του συγκεκριμένου γονιδίου, ο ιός πολλαπλασιάστηκε και εξαπλώθηκε, στην πρώτη ομάδα, το γονίδιο ΜΧ2 φάνηκε να «φρενάρει» τον ιό, ο οποίος δεν μπορούσε πλέον να αντιγράψει τον εαυτό του και έτσι να επεκταθεί.

Σύμφωνα με το Δρ Μάλιμ, η ανακάλυψη είναι υπερβολικά ενδιαφέρουσα καθώςπροωθεί την κατανόηση των επιστημόνων για το πώς ο ιός αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα. Έως τώρα, ξέραμε πολύ λίγα για το γονίδιο ΜΧ2, όμως τώρα πια, διαβλέπουμε τόσο τη δυνητική δράση του κατά του ιού, όσο και ένα ευάλωτο σημείο-κλειδί στον κύκλο ζωής του HIV”.

Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν στο μέλλον να αναπτυχθούν νέα φάρμακα που είτε μιμούνται το ρόλο του γονιδίου, είτε το ενεργοποιούν στον οργανισμό του ασθενούς. Κάθε βήμα προς τη φαρμακευτική αντιμετώπιση είναι πολύ σπουδαίο για τον άνθρωπο, καθώς περίπου 34 εκατ. άνθρωποι έχουν παγκοσμίως μολυνθεί από τον ιό του AIDS και παρόλο που υπάρχουν πλέον αρκετά φάρμακα που επιτρέπουν στους ασθενείς να ζουν πολλά χρόνια και με ικανοποιητική ποιότητα ζωής, συχνά έχουν παρενέργειες, ενώ ο ιός μπορεί να αναπτύξει σταδιακά αντίσταση μετά από μακρόχρονη φαρμακευτική θεραπεία.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Facebook Comments

POST A COMMENT.