Το ΔΝΤ επαναφέρει το κούρεμα του χρέους

ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναφέρει το θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας, μέσα από την έκθεση του για τις οικονομικές προβλέψεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αφού τονίζει ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2013 και μεσοπρόθεσμα είναι συνεπείς με τις πολιτικές που συζητήθηκαν μεταξύ του Ταμείου και των ελληνικών αρχών, υπογραμμίζει ότι οι προβλέψεις για το δημόσιο χρέος συμπεριλαμβάνουν την πρόσθετη περικοπή (της επίσημης συμμετοχής του δημόσιου τομέα) για να μειωθεί το χρέος στο 124 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ταμείο επιμένει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς οι πάντες γνωρίζουν πως δεν είναι βιώσιμο και οι δόσεις των δανείων από την πλευρά του ΔΝΤ γίνονται καταχρηστικά.

Η έκθεση World Economic Outlook παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης από τον επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλάνσαρ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάση μετάβασης με τις προηγμένες οικονομίες να ενισχύονται σταδιακά και τις αναδυόμενες οικονομίες να επιβραδύνονται πιεζόμενες μεταξύ άλλων και από τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες».

Σύμφωνα με την έκθεση προβλέπεται επίσης η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη την επόμενη χρονιά με ρυθμό 0,6% του ΑΕΠ. Επίσης προβλέπει ότι η ύφεση το τρέχον έτος θα φτάσει στο 4,2% του ΑΕΠ, αν και υποστηρίζεται ότι το 2014 θα σημειωθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

Το Ταμείο διαπίστωσε σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία οφείλεται στις προσαρμογές των μισθών. Αναφέρει σχετικά:

«Κάποια προσαρμογή έχει συμβεί μέσω της μείωσης του κόστους. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει μειωθεί σημαντικά στις χώρες που παρουσιάζουν ελλείμματα, δεδομένου ότι άρχισαν να προσαρμόζονται. Πιό σημαντικές προσαρμογές έγιναν σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, με πιό σημαντική τη μείωση των μισθών.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης τονίζεται ότι στην Ελλάδα οι προσαρμογές γίνονται μέσα από τις μειώσεις των μισθών και τις απολύσεις του προσωπικού.

Πάντως, το ΔΝΤ αναμένει μία βελτίωση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αφούθ προβλέπεται ότι θα μειωθεί από το 1% του ΑΕΠ εφέτος (1,83 δισ. ευρώ) σε μόλις 900 εκατ. ευρώ το 2014 (0,5% του ΑΕΠ). Επίσης, το 2014 ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρνητικός, αν και προβλέπεται ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 26% το 2014 από το 27% το 2013.

Σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται ύφεση και στην Ευρωζώνη κατά 0,4% και για τις χώρες μέλη τονίζεται ότι «η πρόοδος που καταγράφεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή ώστε να αντισταθμίσει τη μειωμένη εσωτερική ζήτηση και ότι μεσοπρόθεσμα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτικά αναγκαίες για να αναζωογονηθούν οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης που μαστίζουν το περιοχή». Η Ευρωζώνη θα επιστρέψει στην ανάπτυξη (1%) την επόμενη χρονιά, αναέρει η έκθεση.

Πάντως είναι έντονη η ανησυχία του Ταμείου για την αμερικανική οικονομία. Υποηγραμμίζεται σχετικά ότι αν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, υπάρχει ο κίνδυνος για μεγάλη αναταραχή στις αγορές.

Ο κ. Μπλανσάρ δήλωσε σχετικά ότι «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανεβάσουν το ανώτατο όριο χρέους αυτό θα είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός». Ο οικομολόγος του ΔΝΤ είπε πως θα επηρεαστεί και η ψυχολογία, πρόσθεσε ότι «αν δεν αυξηθεί το όριο χρέους θα πρέπει να γίνουν δραματικές περικοπές στις δαπάνες» και μίλησε για τον κίνδυνο επιβράδυνσης για τις οικονομικές επιδόσεις της Αμερικής, ιδιαίτερα εάν αναγκαστούν να επιλέξουν τη λιτότητα και τις περικοπές.

ethnos.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.