Πύρρειος νίκη για τη Μέρκελ στη Βαυαρία

merkel

Ίσως είναι το  καλύτερο exit poll για την Άνγκελα Μέρκελ το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βαυαρία, ενόψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής στη Γερμανία. Η Μέρκελ νίκησε μεν, αλλά οι σύμμαχοί της ηττήθηκαν και αυτό μπορεί να φέρει αλλαγές!

Η Γερμανίδα καγκελάριος και το κόμμα της επικράτησαν με την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νομοθετικό σώμα αλλά η επικράτηση του συντηρητικού κόμματος «αμαυρώθηκε» από την ήττα του κυβερνητικού του συμμάχου του Φιλελεύθερου FDP, του Φίλιπ Ρέσλερ.

Οι εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιοχή, έγιναν μια εβδομάδα πριν από την υπόλοιπη Γερμανία.

Αν η αδυναμία του FDP επιβεβαιωθεί και κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών εκλογών την επόμενη Κυριακή, πιθανώς έως βέβαιο, θα αναγκάσει την καγκελάριο Μέρκελ να αναζητήσει νέο εταίρο του συνασπισμού που θα μπορούσε να είναι ο βασικός της αντίπαλος, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), της Βαυαρίας αδελφή παράταξη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου, κατάλαβε το 48,8 % των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα στις 73 από τις 90 επαρχίες της περιοχής.

Οι βαυαρικοί συντηρητικοί με επικεφαλής τον απερχόμενο επικεφαλής Χορστ Ζεεχόφερ, ανέκτησαν την πλειοψηφία που είχαν χάσει πριν από πέντε χρόνια, με ένα άνετο εκλογικό περιθώριο. Κέρδισαν 101 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία των 91 εδρών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της γερμανικής τηλεόρασης.

Όμως το FDP απέτυχε να εισέλθει στο τοπικό κοινοβούλιο κατακτώντας μόλις το 3 % των ψήφων μακριά από το απαιτούμενο όριο του 5 %. Το FDP, δίνεται επίσης σύμφωνα με τις προβλέψεις σαν «ετοιμοθάνατο» και για τις βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή. Ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ αναγνώρισε τη «συντριπτική ήττα», αλλά είδε μέσα από αυτή ένα «ξύπνημα » για το κόμμα του.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση οι συντηριτικοί της Μέρκελ συγκεντρώνουν το 39% στην πρόθεση ψήφου και οι Σοσιαλδημοκράτες το 26%

Από την άλλη πλευρά ορισμένοι εκτιμούν ότι αρκετοί συντηρητικοί ψηφοφόροι θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να δώσουν ώθηση στους Φιλελεύθερους σε βάρος του CDU, την ερχόμενη εβδομάδα στις ομοσπονδιακές εκλογές με την ελπίδα της διάσωσης του κυβερνώντος συνασπισμού.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), με επικεφαλής τον Πέερ Στάινμπρουκ, πήρε το 19,9 % των ψήφων στη Βαυαρία, ένα αποτέλεσμα που είναι ελαφρά καλύτερο από το ιστορικό του χαμηλό που κατέγραψε το 2008 (18,6 %).

 

newsit.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.