Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων ολοκλήρωσε την εκδοτική του δραστηριότητα για το 2012-2013

Koinovouleutikoi_Kasetina IaΣυνεχίζοντας την προσπάθεια ενίσχυσης της επαφής του πολίτη με την ελληνική πολιτική κληρονομιά σε διάφορες εποχές, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία ολοκλήρωσε την εκδοτική του δραστηριότητα για το 2012-2013, με αποκορύφωμα την έκδοση της δεύτερης σειράς της νέας του συλλογής Τετράδια Κοινοβουλευτικού Λόγου.

Σε αυτή τη νέα έκδοση, παρουσιάζονται ξεχωριστές ομιλίες ηγετικών πολιτικών προσωπικοτήτων της νεότερης κοινοβουλευτικής μας ιστορίας, με πρωταρχικό κριτήριο το περιεχόμενο και την επιρροή που άσκησαν αυτές οι αγορεύσεις και, κατ’ επέκταση, οι αγορητές στην κοινοβουλευτική και πολιτική ιστορία του τόπου.

Στην πρώτη σειρά, που εκδόθηκε υπό την επιστημονική επιμέλεια της αναπληρώτριας καθηγήτριας κυρίας Κωνσταντίνας Μπότσιου, συγκεντρώνονται ομιλίες που εκφώνησαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο πρωθυπουργοί όπως οι Χαρίλαος Τρικούπης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Παπανδρέου, Ανδρέας Παπανδρέου, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων όπως ο Ηλίας Ηλιού και ο Αλέξανδρος Σβώλος, υπουργοί και βουλευτές όπως ο Σωτήριος Σωτηρόπουλος, ο Λορέντζος Μαβίλης, ο Γεώργιος Κατσαφάδος και ο Παναγής Παπαληγούρας. Όλες οι ομιλίες αναδεικνύουν κρίσιμα θέματα: εθνικές γαίες, γλώσσα, εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια, κρίση εξουσίας, εκσυγχρονισμό κράτους και θεσμών, εξωτερική πολιτική, εθνική αντίσταση.

Koinovouleutikoi_Kasetina IIaΣτη δεύτερη σειρά, της οποίας την επιστημονική επιμέλεια ανέλαβε ο αναπληρωτής καθηγητής κύριος Ευάνθης Χατζηβασιλείου, περιλαμβάνονται αγορεύσεις που εκφώνησαν στη Βουλή των Ελλήνων πρωθυπουργοί όπως οι Επαμεινώνδας Δεληγεώργης, Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, Ελευθέριος Βενιζέλος, Σπυρίδων Μαρκεζίνης, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, υπουργοί όπως ο Ιωάννης Τσιριμώκος, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων όπως ο Ιωάννης Πασσαλίδης, βουλευτές όπως ο Σπήλιος Αντωνόπουλος, η Ελένη Βλάχου, ο Ιωάννης Πεσμαζόγλου, φωτισμένοι επιστήμονες όπως ο Νικόλαος Ι. Σαρίπολος, θεμελιωτής του συνταγματικού δικαίου στην Ελλάδα. Όλες οι αγορεύσεις πραγματεύονται σημαντικά ζητήματα δικαιωμάτων, εσωτερικής πολιτικής, κοινωνικά, δημοκρατίας, εξωτερικής πολιτικής και οικονομικά.

Όπως και η πρώτη σειρά Τετραδίων Κοινοβουλευτικού Λόγου, έτσι και η δεύτερη σκιαγραφούν το χαρακτήρα του κοινοβουλευτικού διαλόγου και της δημοκρατίας σε διάφορες ιστορικές περιόδους, μέσα από μια εις βάθος «περιήγηση» στο χρόνο, στην πολιτική, στις ιδέες και στους ανθρώπους.

Deligeorgis1Παράλληλα, εγκαινιάζοντας τη σειρά Βιογραφίες Πολιτικών όπου παρουσιάζονται βιογραφίες κορυφαίων πολιτικών με εξέχοντα ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας τον 19o και 20ό αιώνα, το Ίδρυμα της Βουλής εξέδωσε την πολιτική βιογραφία του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη, μια μελέτη του δρα Ανδρέα Αντωνόπουλου, υπό την επιστημονική επιμέλεια του αναπληρωτή καθηγητή κυρίου Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Στην έκδοση αναδεικνύεται η χαρισματική προσωπικότητα του πολιτικού ηγέτη που υπηρέτησε έξι φορές πρωθυπουργός, με δημόσιο ήθος, δεινή ρητορική ικανότητα και υψηλά οράματα και η μέγιστη συμβολή του στον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους στην ταραγμένη χρονική περίοδο 1850-1879.

 

 

 

Kafadaris1Οι Βιογραφίες Πολιτικών εμπλουτίζονται με την έκδοση της πολιτικής βιογραφίας του Γεωργίου Καφαντάρη, μια μελέτη του δρα Μανόλη Κούμα με την επιστημονική επιμέλεια του αναπληρωτή καθηγητή κυρίου Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Πρωθυπουργός σε μια περίοδο τεράστιας ρευστότητας και μεγάλων μεταβάσεων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, ο Γεώργιος Καφαντάρης αναδείχθηκε σε μια ηγετική φυσιογνωμία της βενιζελικής παράταξης, πρότυπο κοινοβουλευτικού και πολιτικού ήθους. Συνέβαλε αποφασιστικά στις διεργασίες οι οποίες οδήγησαν στον τερματισμό του Εθνικού Διχασμού, στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και στην αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα που οδήγησαν στη συγκρότηση ενός καινούριου πολιτικού χώρου: του Κέντρου.

Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της εκδοτικής του δραστηριότητας για το έτος 2012-2013, το Ίδρυμα της Βουλής πιστό στο όραμά του να προσφέρει υψηλής ποιότητας πολιτιστικό έργο σε όλους τους Έλληνες πολίτες χωρίς διακρίσεις και να συμβάλει στα κοινωνικά και μορφωτικά ζητήματα του τόπου, εμπλούτισε με 9.350 τόμους 112 δημόσιες και δημοτικές/κοινοτικές βιβλιοθήκες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και 28 φυλακές με 2.464 τόμους.

Επιπλέον, ενίσχυσε το δίκτυο των σχολικών βιβλιοθηκών ανά την επικράτεια και ειδικότερα σε απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές, με τη δωρεάν διάθεση των εκδόσεών του σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, κατά το έτος 2012-2013 πέτυχε σημαντική αύξηση των νέων επισκεπτών του ηλεκτρονικού του καταστήματος μέσω του οποίου πραγματοποιείται, ψηφιακά, η διάθεση των εκδόσεών του: http://foundation.parliament.gr/.

Facebook Comments

POST A COMMENT.