Διπλωματικό θρίλερ με τη ρωσική πρόταση για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

obama-kameron1

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της Συρίας μετά την πρόταση της Ρωσίας για να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού κάτω από διεθνή έλεγχο. Έτσι ενώ όλοι περίμεναν την προγραμματισμένη για τις 23:00 (ώρα Ελλάδας) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα, όπως έγινε γνωστό από τον προεδρεύων του Συμβουλίου, η συνεδρίασή του αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας μετά από αίτημα της Ρωσίας.

obama-kameronΕίχε προηγηθεί διπλωματικό πόκερ με «παίχτες» τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και τη Συρία που ξεκίνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει πρόθυμος να συζητηθεί η ρωσική πρόταση στο Σ.Α. του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα είχε για το θέμα επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρωτοβουλία του για εμπλοκή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της ρωσικής πρότασης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να καταθέσει σχέδιο απόφασης για την υλοποίηση της ρωσικής πρότασης που προβλέπει τον «έλεγχο» και την «καταστροφή» των χημικών όπλων της Συρίας, αλλά και τη χρήση βίας στην περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως προβλέπει το άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ.

Η επίκληση του άρθρου αυτού, όμως, δε γίνεται δεκτή από τη Ρωσία, η οποία χαρακτήρισε «μη αποδεκτό» το γαλλικό κείμενο προσθέτοντας ότι είναι έτσι διατυπωμένο ώστε να ρίχνει την ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων στη Συριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το Reuters o Λαβρόφ συνομίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Φαμπιούς, και τον ενημέρωσε ότι η αντιπρόταση της Ρωσίας περιλαμβάνει μια διακήρυξη του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καλωσορίζει τη ρωσική πρωτοβουλία και θα ζητά από τον ΟΗΕ και άλλες διεθνείς αρχές να τη στηρίξουν.

Σκιαγραφόντας την πρόταση που θα υποστηρίξουν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι «προτιμούν μια διπλωματική λύση, αλλά υπογράμμισαν επίσης την σημασία που έχει να συνεχιστεί η ανάπτυξη ενός πλήρους φάσματος απαντήσεων».

obama-kameron2Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στο Λονδίνο, επέμεινε στην ανάγκη το σχέδιο αυτό να περιλαμβάνει «ένα χρονοδιάγραμμα» για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

«Ζητάμε ένα πλήρες ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχει τη δύναμη που πρέπει να έχει» ήταν η απάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι και συμπλήρωσε: «Το ψήφισμα πρέπει να περιλαμβάνει τις συνέπειες για όποιον προσπαθήσει να υπονομεύσει το “παιχνίδι».

Πούτιν: Απαραίτητη η ανάκληση της στρατιωτικής απειλής για να πετύχει η πρότασή μας Μόνο αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της ανακαλέσουν την απειλή για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα μπορέσει να λειτουργήσει η ρωσική πρόταση που προβλέπει ότι το συριακό χημικό οπλοστάσιο θα τεθεί υπό διεθνή έλεγχο ξεκαθάρισε με δήλωσή του στο δίκτυο Russia Today ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το λογικό είναι ότι η πρόταση αυτή θα λειτουργήσει μόνο αν οι ΗΠΑ και όσοι τη στηρίζουν σε αυτό το θέμα (σ.σ. της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία) αποφασίσουν να ανακαλέσουν τη χρήση βίας, γιατί είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα – είτε είναι η Συρία είτε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο – να πειστεί να προχωρήσει στον αφοπλισμό της αν υπάρχει η απειλή στρατιωτικής δράσης σε βάρος της» δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι ο αφοπλισμός του χημικού οπλοστασίου της Συρίας είναι κάτι που συζητήθηκε εκτενώς από ειδικούς και πολιτικούς επιβεβαιώνοντας τη συζήτηση για το θέμα με τον Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου των G20.

Περιμένοντας το διάγγελμα Ομπάμα Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο πρόεδρος Ομπάμα στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό για την υπόθεση της Συρίας στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων. Ο Ομπάμα στις έξι τηλεοπτικές συνεντεύξεις που παραχώρησε τη Δευτέρα ομολόγησε ότι η πρόταση της Ρωσίας μπορεί να αποτελέσει «πιθανή διέξοδο» από την κρίση και «σημαντική εξέλιξη», αποκαλύπτοντας ότι τη συγκεκριμένη πρόταση συζήτησε με το Ρώσο ομόλογό του κατά τη συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη, στο περιθώριο της Συνόδου των G20.

Δείγμα, τέλος, των καταιγιστικών εξελίξεων είναι ότι αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η συζήτηση στο Κογκρέσο επί της πρότασης του Αμερικανού προέδρου για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας.

Σύρος ΥΠΕΞ: Θα υπογράψουμε τη συνθήκη κατά της χρήσης χημικών Την πρόθεση της Δαμασκού να υπογράψει τη Διεθνή Συνθήκη κατά της χρήσης Χημικών Όπλων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Ουαλέμ, λίγες ώρες μετά την αποδοχή της πρότασης Πούτιν για διεθνή έλεγχο του χημικού της οπλοστασίου.

«Είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει η συνθήκη όπως η παροχή πληροφοριών για τα χημικά μας όπλα. Θα ανοίξουμε τις αποθήκες μας και θα σταματήσουμε την παραγωγή χημικών όπλων. Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τις εγκαταστάσεις μας στη Ρωσία, σε άλλες χώρες και τον ΟΗΕ» συμπλήρωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών.

Άσαντ: Θα ήταν προδοσία να παραιτηθώ τώρα Σε δηλώσεις του λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της αποδοχής της ρωσικής πρότασης από τη Συρία, ο Άσαντ είπε ότι θα ήταν προδοσία αν αποχωρούσε τώρα από την εξουσία.

«Έχω υποχρέωση στη χώρα μου, εκτός κι αν οι πολίτες θέλουν να παραιτηθώ», ανέφερε ο Σύρος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Κάποιοι λένε ότι έχω όλες τις εγγυήσεις αν θέλω να φύγω, όλα τα λεφτά και ό,τι θέλω. Φυσικά τα αγνοώ όλα αυτά».

«Είμαι πρόεδρος για να βοηθάω τον λαό της Συρίας», είπε στη συνέχεια ο ‘Ασαντ και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είναι η ελπίδα των Σύρων, όχι των Αμερικανών, ούτε των Γάλλων.

Σύμφωνα με τον Άσαντ η Συρία πρέπει να απαλλαχθεί από τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές.

«Αν δεν τους ξεφορτωθούμε θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές», είπε και απευθυνόμενος στους Αμερικανούς τόνισε: «Εσείς τι θα κάνατε αν τρομοκράτες από διαφορετικές περιοχές εισέβαλαν στην χώρα σας και σκότωναν χιλιάδες πολίτες;».

«Όταν οι δυτικές χώρες πάψουν να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες και τις μαριονέτες όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, το πρόβλημα της Συρίας θα λυθεί πιο εύκολα. Αν οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίζουν την Αλ-Κάιντα ας το κάνουν. Αλλά να μην μιλούν για “επαναστάτες” γιατί οι περισσότεροι ανήκουν πλέον στην Αλ-Κάιντα».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύρος πρόεδρος προχώρησε σε δηλώσεις στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, λέγοντας πως η Δαμασκός αποδέχεται την πρόταση να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιό της ώστε «να μη χυθεί αίμα του συριακού λαού».

protothema.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.