Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ισπανίας – Βρετανίας για το Γιβραλτάρ

Γιβραλτάρ

Κορυφώνεται η ένταση για τα στενά του Γιβραλτάρ, καθώς το Λονδίνο απειλεί να μηνύσει τη Μαδρίτη επειδή έχει εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα της με το Γιβραλτάρ -το οποίο βρίσκεται μεν στην Ιβηρική χερσόνησο, αλλά ανήκει στη Βρετανία.

Ως αποτέλεσμα, οι οδηγοί χρειάζεται να περιμένουν έως και 7 ώρες στο διασυνοριακό έλεγχο, ενώ λάδι στη φωτιά έριξε και η σκέψη της Μαδρίτης να επιβληθούν διόδια εισόδου και εξόδου από το βρετανικό θύλακα, ύψους 50 ευρώ για κάθε όχημα!

Η Downing Street χαρακτηρίζει “πολιτικά υποκινούμενη” τη στάση της Ισπανικής κυβέρνησης και μελετά το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά, με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελεύθερη διακίνηση. Μάλιστα, εκτός από τα επίσημα παράπονα προς την Κομισιόν, σχεδιάζει να φτάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μια πρωτοφανής κίνηση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα!

Οι διασυνοριακοί έλεγχοι στη βρετανική κτήση του Γιβραλτάρ επιτρέπονται καθώς ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε το Γιβραλτάρ έχουν υπογράψει τη συνθήκη Schengen, ωστόσο ο υπερβολικός ζήλος που δείχνουν οι ισπανικές αρχές αλλά και η σκέψη για επιβολή διοδίων κρίνονται υπερβολικά.

Όλα ξεκίνησαν όταν το Γιβραλτάρ δημιούργησε έναν τεχνητό ύφαλο στα ανοικτά των ακτών του, με στόχο να εμποδίσει τα ισπανικά αλιευτικά σκάφη να ψαρεύουν στην περιοχή, για αυτό και χαρακτηρίζει ως “αντίποινα” την αντίδραση της Μαδρίτης, από την πλευρά της οποίας πάντως διατυπώνεται η θέση πως με τους ελέγχους αντιμετωπίζει το λαθρεμπόριο -και, βέβαια, αρνείται να κάνει πίσω.

Η Βρετανία έστειλε πλοία του πολεμικού ναυτικού προς τη Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας όμως ότι πρόκειται για άσκηση ρουτίνας που ήταν προγραμματισμένη εδώ και μήνες…

Facebook Comments

POST A COMMENT.