Άσυλο στο Σνόουντεν από τη Μόσχα για ένα χρόνο

snowden

Ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν έφυγε από το διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Σνόουντεν εισήλθε στο έδαφος της Ρωσίας αφού διέμεινε για περισσότερο από έναν μήνα στην ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks, ο Σνόουντεν έλαβε καθεστώς πρόσφυγα στην Ρωσία.

Ο Σνόουντεν έλαβε τα έγγραφα που του επιτρέπουν να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Μόσχας στο οποίο βρίσκεται για περισσότερο από έναν μήνα, είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, επικαλούμενο δηλώσεις δικηγόρου του.

«Μόλις του παρέδωσα έγγραφα από την Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ρωσίας», δήλωσε, σύμφωνα με το Ίντερφαξ, ο Ανατόλι Κουτσέρενα, ο Ρώσος δικηγόρος που βοήθησε τον Σνόουντεν να υποβάλει το αίτημά του για να του χορηγηθεί προσωρινό πολιτικό άσυλο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι του χορηγήθηκε άσυλο για ένα έτος από τις ρωσικές αρχές.

«Μόλις του παραδόθηκε ένα έγγραφο το οποίο πιστοποιεί ότι έλαβε προσωρινό άσυλο για ένα έτος στη Ρωσία», είπε ο Κουτσέρενα, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτοτυπία του (φωτογραφία).

Εντωμεταξύ, «σχετικά ασήμαντη» για να πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ρωσία και τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Κρεμλίνου, σχολιάζοντας την εξέλιξη.

«Ο πρόεδρός μας έχει (…) εκφράσει την ελπίδα πολλές φορές ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τον χαρακτήρα των σχέσεών μας», σημείωσε ο Γιούρι Ούσακοφ σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Μόσχα τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα ο Ρώσος δικηγόρος του Σνόουντεν, Ανατόλι Κουτσέρενα, δήλωσε ότι ο πρώην σύμβουλος της NSA βρίσκεται εφεξής σε μια «ασφαλή τοποθεσία» και αρνήθηκε να διευκρινίσει περαιτέρω.

«Τον είδα που έφυγε. Έφυγε για μια ασφαλή τοποθεσία (…) Η ασφάλεια είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα γι’ αυτόν», δήλωσε ο Κουτσέρενα στο κρατικό δίκτυο Russia 24.

«Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται δεν θα αποκαλυφθεί για λόγους ασφαλείας καθώς είναι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο», σημείωσε επίσης ο Κουτσέρενα σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Λίγο νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ο Σνόουντεν εγκατέλειψε το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας αφού του παραδόθηκε ένα έγγραφο που πιστοποιεί ότι έλαβε καθεστώς προσωρινού ασύλου για ένα έτος στην Ρωσία.

«Ο Έντουαρντ Σνόουντεν εξασφάλισε καθεστώς πρόσφυγα στην Ρωσία», επιβεβαίωσε παράλληλα στο Twitter και ο ιστότοπος WikiLeaks.

Η Ουάσινγκτον ζητεί την έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ, όπου του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κατασκοπεία.

Facebook Comments

POST A COMMENT.