Τα σχόλια των οικονομικών αναλυτών των ΗΠΑ για τη συνάντηση Ομπάμα – Σαμαρά

ompama_samaras

«Η οικονομική αστάθεια στην Ευρώπη εξακολουθεί να απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας μας και τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές» είχε δηλώσει Αμερικανός αξιωματούχος, στο περιθώριο της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λου, σε ευρωπαϊκές χώρες, τον περασμένο Απρίλιο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε αρκετές φορές στην ευρωζώνη και ειδικότερα στην Ελλάδα, ζητώντας «περισσότερη αποφασιστικότητα» από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο -το Μάιο του 2012- είχε δηλώσει ότι όλοι οι ηγέτες οι οποίοι συμμετείχαν -νωρίτερα- στη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο Καμπ Ντέιβιντ εξέφρασαν την επιθυμία η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «σημαντικό».

Κατά την ομιλία του στην Πύλη του Βραδεμβούργου -τον περασμένο μήνα- τόνισε την ανάγκη «να χτίσουμε κλίμακες ευκαιρίας για όλους», προσθέτοντας: «Να συνεργαστούμε ώστε οι νέοι στο Σικάγο, το Βερολίνο, την Αθήνα και τη Μαδρίτη να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της εργασίας».

Σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα και αναλύσεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, «παρατηρείται ουσιαστικό χάσμα» μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη. Οι Αμερικανοί διαφωνούν με τα σκληρά μέτρα λιτότητας και επιμένουν στην ανάπτυξη, θεωρώντας επίσης καθοριστική την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς και τη δημιουργία «επαρκών τειχών προστασίας», ώστε να αποκρουστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες, αυξήθηκαν τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι οι διεθνείς πιστωτές διαπιστώνουν προβλήματα για το «κολοσσιαίο δανειακό πρόγραμμα» της χώρας. Με κύρια άρθρα, δυο μεγάλες εφημερίδες πρόβαλαν τις εξελίξεις. Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», με αφορμή την τελευταία απόφαση στο Eurogroup, υποστήριξε ότι είναι «Λάθος συνταγή για την Ελλάδα» και η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ανέφερε: «Η επερχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους», εκτιμώντας παράλληλα ότι «η ΕΕ δεν πρόκειται να πάρει ποτέ τα χρήματά της πίσω».

Από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπήρξε νέα προειδοποίηση -μέσω της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για την πορεία της ευρωζώνης- ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες διακινδυνεύουν την αναζωπύρωση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής εν μέσω της παρατεταμένης ύφεσης, λόγω των καθυστερημένων αντιδράσεών τους στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Επίσης, το ΔΝΤ υποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει να ενισχύσει τη ζήτηση μέσω επιπρόσθετων χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων, όπως των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων, καλώντας την ΕΚΤ να θέσει σε εφαρμογή επιπλέον μέτρα, όπως νέα μακροχρόνια δάνεια ή απευθείας αγορές ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση του κόστους δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε δοκιμαζόμενες χώρες.

Το ΔΝΤ τονίζει συνεχώς τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων για την αναγκαία χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε την Πέμπτη ότι «δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ως τον Ιούλιο του 2014. Αναμένεται να υπάρξει μετά τον Ιούλιο του 2014».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο CNBC εμφανίστηκε εντυπωσιασμένη από τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα. «Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι πλεονασματικός στα τέλη του τρέχοντος έτους, μολονότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων», είπε, επισημαίνοντας: «Εντυπωσιάζομαι όταν βλέπω την Ελλάδα από τις προσπάθειες που έχει καταβάλει για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδημόνων επί των οικονομικών, μετά τις γερμανικές εκλογές θα κριθούν πολλά για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και κυρίως για το ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι αδύνατο να μειωθεί κάτω του 110% έως το 2022, χωρίς να γίνει νέα αναδιάρθρωση.

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν με τα «χέρια σταυρωμένα», γιατί η κρίση στην ευρωζώνη επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντά τους και μπορεί να αποτελέσει και πάλι τροχοπέδη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Τόσο μέσα από το ΔΝΤ, όσο και με παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Ουάσιγκτον αναμένεται να έχει το δικό της ρόλο μετά τις γερμανικές εκλογές.

Επομένως, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου, κρίνεται «σημαντική, από πλευράς ουσίας και συμβολισμού». Το περιεχόμενο της συζήτησης αναμένεται να επικεντρωθεί σε όλο το φάσμα των οικονομικών θεμάτων, αλλά κρίσιμα θεωρούνται και άλλα ζητήματα που θα περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης, όπως: η ενέργεια, η σχεδιαζόμενη επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό για τον Οκτώβριο, οι συνομιλίες για την ονομασία της πΓΔΜ και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας σήμερα. Τις δύο χώρες συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα και η συμμαχία του NATO και θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία» ανέφερε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανακοινώνοντας το ραντεβού Ομπάμα-Σαμαρά, προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος αναμένει να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αμοιβαίου ενδιαφέροντας και προκλήσεων, περιλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης, της περιφερειακής συνεργασίας, των κοινών προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των προοπτικών διευθέτησης στην Κύπρο, των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική και της Συρίας».

newsit.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.