Οι κίνδυνοι των φλεβικών παθήσεων

Παρά τα άλματα προόδου της ιατρικής, οι Φλεβικές Παθήσεις δεν έχουν τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και την πολιτεία, όπως τόνισαν μέλη της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το Συνέδριο για τις Φλεφικές Παθήσεις.

Το Συνέδριο, που πραγματοποιείται Παρασκευή και Σάββατο, 28-29 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Crowne Plaza στην Αθήνα με την ευγενική χορηγία των φαρμακευτικών εταιρειών Leo Pharma & Boehringer Ingelheim, ασχολείται με δύο σημαντικά θέματα: τη Θρομβοεμβολική Νόσο και τη Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια.

  • Στα πλαίσια του Συνεδρίου, η ΕΑΕ -και τις δύο ημέρες, Παρασκευή και Σάββατο, 28-29 Ιουνίου- παρέχει δωρεάν εξέταση κοινού για τις Φλεβικές Παθήσεις. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2103645629 ή στο site www.flevikespathiseis.gr.

Η Θρομβοεμβολική Νόσος
Με τον όρο Θρομβοεμβολική Νόσος, εννοούμε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που αφορούν είτε τις αρτηρίες (αρτηριακή θρόμβωση ή αθηροθρόμβωση), είτε τις φλέβες (φλεβική θρόμβωση)και την πνευμονική εμβολή εξήγησε ο κ. Κυριάκος Κτενίδης, Αναπλ. Καθ. Αγγειοχειρουργικής ΑΠΘ και Πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας. Σε πολλές δε περιπτώσεις η νόσος δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η διαρκής ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στην Ευρώπη, 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς από πνευμονική εμβολή ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος του ετήσιου αριθμού θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού (86.831), τα τροχαία ατυχήματα (53.599) και το AIDS (5.860).

Ο κ. Θεοφάνης Παπάς, Αγγειοχειρουργός, Επιμ. Α Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΓΝΑ «Κοργιαλένειο- Μπενάκειο ΕΕΣ» και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, τόνισε με τη σειρά του ότι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι πολλοί ασθενείς που κινδυνεύουν από Θρομβοεμβολική Νόσο δε λαμβάνουν θρομβοπροφύλαξη (χορήγηση κατάλληλων αντιθρομβωτικών φαρμάκων,εφαρμογή ελαστικών καλτσών, υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής), ενώ πολλοί άλλοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ότι πάσχουν από φλεβική θρόμβωση.

Η θρομβοεμβολική νόσος αποτελεί συχνή και ύπουλη αιτία θανάτου αν και μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο ποσοστό. Η εφαρμογή κατάλληλης θρομβοπροφύλαξης σώζει χιλιάδες ζωές και προλαμβάνει τις επώδυνες επιπλοκές της.

Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Δημήτρης Μάρας, Αγγειοχειρουργός, Δ/ντης Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΓΝΑ «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο ΕΕΣ» και Εισερχόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, η Χ.Φ.Α. αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης εποχής, αφού 1-1,5 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από αυτή, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60%-70%) να είναι γυναίκες. Ειδικότερα, περίπου 20% των γυναικών χωρίς παιδιά παρουσιάζουν Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια ενώ μετά από κύηση το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά περίπου 10%.

Πόδια πρησμένα, κουρασμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο είναι τα κύρια και ενοχλητικά συμπτώματα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχώς επιδεινώνεται ιδιαίτερα αν δεν αντιμετωπισθεί.

Στα πρώτα στάδια, η αντιμετώπιση του προβλήματος αφενός πρέπει να αρχίζει έγκαιρα και να διαρκεί όλο το χρόνο και όχι μόνο όταν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Περιλαμβάνει γενικές συστάσεις, εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, κινησιοθεραπεία και λήψη biο-φλαβονοειδών σκευασμάτων.

Σε περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να εφαρμοστούν πιο επεμβατικές θεραπείες (σκληροθεραπεία, θεραπεία με ραδιοκύματα ή laser και χειρουργική παρέμβαση).

Facebook Comments

POST A COMMENT.