Παράλληλη Ιατρική, φυσική υγεία και ευεξία – το Δεντρολίβανο

δεντρολίβανο

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στο ανεξάντλητο και πολύτιμο για τον άνθρωπο φαρμακείο της Φύσης, με τη συνεργασία της  κας Domenica Verona Natoli, που θα μας ενημερώνει τακτικά σχετικά με τα βότανα και τις ιαματικές τους ιδιότητες, αλλά και το πώς θα αξιοποιούμε τη θεραπευτική δράση φυτών και βοτάνων.

ΤΟ ΔΕΝTΡΟΛΙΒΑΝΟ (Rosmarinus Officinalis)
Το δεντρολίβανο ανήκει στην οικογένεια “Labiatae” και το φαρμακευτικό του όνομα είναι “Folia Rosmarini”. Είναι θάμνος ημιαυτόφυτος στις χώρες της Μεσογείου με πράσινα βελονοειδή φύλλα και άνθη μικρά χρώματος απαλού  μπλε.

Από τα αρχαία χρόνια, ήταν γνωστό ως το φυτό της μνήμης, το έκαιγαν ως θυμίαμα και προς αποφυγήν μετάδοσης ασθενειών.

Σήμερα, το αφέψημά του χρησιμοποιείται ως τονωτικό του σώματος και του νου, αφού ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει τη μνήμη. Είναι άριστο αντισηπτικό για το δέρμα, καθαρίζει το συκώτι, βοηθάει την κινητικότητα της χολής, μειώνει τη χοληστερίνη και κυρίως βοηθά στην πέψη.

Είναι διουρητικό και δρα εναντίον των εντερικών μολύνσεων. Μια κομπρέσα από δεντρολίβανο βοηθά τα πρησμένα μάτια, ενώ σαν λοσιόν ενισχύει τα μαλλιά. Επίσης, μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιό του στο μπάνιο, αναζωογονούν και φρεσκάρουν.

Στη μαγειρική, χρησιμοποιούνται τα αποξηραμένα φύλλα και τα άνθη του. Νοστιμίζουν το κρέας, το ψάρι, τις σούπες, τις σάλτσες, τις τηγανιτές ή ψητές πατάτες, τα λαχανικά, το ρύζι και διάφορα αλλαντικά. Επίσης, το δεντρολίβανο εμποδίζει το “τάγγισμα” των λιπαρών ουσιών.

Τα άνθη του δημιουργούν ένα ελκυστικό γαρνίρισμα στις σαλάτες.

Τα ξηρά φύλλα σε ποτ-πουρί μπαίνουν σε σακκουλάκια για τα ρούχα και τα συρτάρια (για αρωματισμό και για το σκόρο).

Τόσο πολλές είναι οι χρήσεις του δεντρολίβανου που δεν πρέπει να λείπει από κανέναν κήπο, καθώς θα μπορούσε να ευδοκιμήσει είτε σε φράκτη, ως αναρριχόμενο, στο χώμα, αλλά ακόμα και σε μια ζαρντινιέρα ή μια γλάστρα.

 

Προσοχή! Το έλαιο του δεντρολίβανου δεν είναι πόσιμο. Ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι, τα νεφρά και το έντερο, ενώ σε  μεγάλες ποσότητες είναι ιδιαίτερα τοξικό.

Facebook Comments

POST A COMMENT.