Το ναυάγιο με τη Gazprom, οι Βρυξέλλες και οι ΗΠΑ

Gazprom

Οι Αμερικανοί είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί πεντακάθαρα ότι δεν επιθυμούσαν να πωληθεί η ΔΕΠΑ στη Gazprom. Ταυτόχρονα, όμως, υπήρξε και ευρωπαϊκή μεσολάβηση για την υπαναχώρηση της ρωσικής εταιρείας.

Αυτή τη φορά Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμμάχησαν εναντίον των ρωσικών συμφερόντων και  η Gazprom υποχώρησε λίγο πριν την τελική απόφαση φοβούμενη “βέτο” της Ε.Ε. στην αγορά της ΔΕΠΑ αλλά και την πιθανότητα εκτός απ’ τη συμφωνία να χάσει και την εγγυητική επιστολή.

Παρά τις τρεις επισκέψεις του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα, φαίνεται ότι οι Ρώσοι δεν πήραν τις εγγυήσεις που ήθελαν ώστε να προχωρήσουν.
Απ’ την άλλη Ευρωπαίοι και (κυρίως) Αμερικανοί δεν έκρυβαν σε κάθε περίπτωση ότι δεν επιθυμούν τη σχεδόν μονοπωλιακή επικράτηση των Ρώσων σε επίπεδο κοιτασμάτων να περάσει και σε επίπεδο δικτύων.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αποχώρησε η ρωσική εταιρεία για την ελληνική πλευρά η συμμετοχή της αζέρικης εταιρείας θεωρείται σημαντική καθώς τρέχει και το θέμα του αγωγού μεταφοράς του αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη.
Πολλοί περίμεναν το “ναυάγιο” ήδη απ’ τις ημέρες της επίσκεψης του Α. Σαμαρά στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζαν και κάποιοι λένε ότι δεν είναι άσχετα τα γεγονότα μεταξύ τους, ενώ τώρα υποστηρίζουν ότι το Μαξίμου θεωρεί θέμα χρόνου την ανακοίνωση της ημερομηνίας επίσκεψης του Α. Σαμαρά στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα μέσα στον Ιούλιο.

Νέος διαγωνισμός

Σύντομα, θα επαναπροκηρυχθεί διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ, σύμφωνα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

“Δεν περιμέναμε να μην εμφανιστούν οι Ρώσοι αλλά δεν πάθαμε σοκ“, δήλωσε ο κ.Στέλιος Σταυρίδης σχετικά με την αλλαγή της στάσης της Gazprom και την απόσυρση του ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ, και συμπλήρωσε ότι “στο ΤΑΙΠΕΔ ενημερωθήκαμε για το ναυάγιο της συμφωνίας χθες το μεσημέρι”. Τόνισε τέλος, ότι “συνεννοήσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ρώσων έκαναν τους δεύτερους να υπαναχωρήσουν”.

Facebook Comments

POST A COMMENT.