Ο Ισπανός καθηγητής πανεπιστημίου που «ζωντανεύει» τα αρχαία ελληνικά!

coderch

Την αναβίωση της γλώσσας των αρχαίων ελληνικών επιχειρεί ο Ισπανός καθηγητής Πανεπιστημίου, Juan Coderch, μέσω του site με τίτλο: «Akropolis World News: Τα νέα ελληνιστί γεγραμμένα». 

Το ενημερωτικό αυτό site που εδώ και περίπου δέκα χρόνια προβάλει διεθνείς ειδήσεις γραμμένες αποκλειστικά στην αττική διάλεκτο του 5ου π.Χ. αιώνα, αποτελεί την απάντηση του Coderch, στην αντίστοιχη προσπάθεια διάσωσης της λατινικής, θυμίζοντας έτσι την παγκόσμια σύγκρουση των δύο γλωσσών.

Όπως τονίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο καθηγητής, το ενδιαφέρον του ξεκίνησε την εποχή που δίδασκε αρχαία ελληνικά στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς η ανταπόκριση των φοιτητών ήταν μεγάλη. «Έπειτα από μια διαδικτυακή έρευνα που έκανα, διαπίστωσα πως υπήρχαν τρεις διαδικτυακοί ιστότοποι με ειδήσεις γραμμένες στα λατινικά. Αποφάσισα λοιπόν να δημιουργήσω κι εγώ μία, στην αγαπημένη μου γλώσσα που δεν είναι άλλη από τα αρχαία ελληνικά», δηλώνει.

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα αρχαία Ελληνικά

Ο Ισπανός καθηγητής γνωρίζει πως αρκετοί Έλληνες και ειδικότερα η νέα γενιά, δε δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής, το οποίο αποδίδει τόσο στη δυσκολία της όσο και στις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. «Δεν μπορώ με σιγουριά να αποδώσω το ποσοστό των Ελλήνων που δεν ενδιαφέρονται για τη γλώσσα και το ποσοστό εκείνων που την γνωρίζουν και την μελετούν. Σίγουρα υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας στην εκμάθησή της, αν και για τους Έλληνες είναι πιο εύκολα απ’ ότι για έναν ξένο όπως εγώ», διευκρινίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κυριότερος λόγος που οι Έλληνες τα αποφεύγουν είναι γιατί νομίζουν πως δε θα τους χρησιμεύσουν κάπου. «Αν λάβουμε όμως υπόψη τη σημερινή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τα αποτελέσματά της σε κοινωνικό επίπεδο, τότε θα καταλάβουμε ότι το να μάθει κανείς αρχαία ελληνικά, μπορεί και να αποτελεί πολυτέλεια».

Πάντως, το εγχείρημά του, βρήκε φανατικούς υποστηρικτές, τόσο από Έλληνες όσο και από φιλέλληνες του εξωτερικού. «Σε καθημερινή σχεδόν βάση λαμβάνω e-mails από ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη. Οι Έλληνες μέσα από το Akropolis World News βρήκαν έναν τρόπο αφενός να ενημερώνονται για τις διεθνείς εξελίξεις και αφετέρου να διατηρήσουν ζωντανή επαφή με τον πολιτισμό τους», υπογραμμίζει.

Το ενδιαφέρον του Coderch για τα αρχαία ελληνικά, δε θα μπορούσε να είναι άσχετο και με τα επιτεύγματα του συγκεκριμένου πολιτισμού που «σημάδεψαν την Ευρώπη». «Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι το σημείο καμπής για την εξέλιξη της σύγχρονης δυτικής Ευρώπης», τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει ότι για τη Γηραιά Ήπειρο, όλα ξεκίνησαν όταν άρχισε να μελετά την αρχαία ελληνική γραμματεία που σε πολιτικό επίπεδο εκφράστηκε με τη δημοκρατία.

Εξηγεί δε ότι το πολίτευμα της Αθήνας αποτέλεσε και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλα τα προοδευτικά πολιτικά ρεύματα σκέψης, καθώς είναι «το πρώτο σχετικό δημοκρατικό παράδειγμα της ιστορίας». «Όλα όσα θαυμάζουμε στην Ευρώπη, η ισότητα και η πολιτική συμμετοχή, η σκέψη στο σύνολό της, ξεκίνησαν από εκεί και για το λόγο αυτό στα μάτια όλων, ακόμη και σήμερα, η Ακρόπολη ακτινοβολεί», καταλήγει ο φιλέλληνας καθηγητής.

Who is who

Ο Juan Cordech γεννήθηκε στη Βαρκελώνη, όπου και έζησε μέχρι τα 40 του χρόνια. Σπούδασε αρχικά Κλασική Φιλολογία και στη συνέχεια πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου και κάνει ακαδημαϊκή καριέρα. Μάλιστα, στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δίδαξε για πέντε χρόνια Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά και συνέχισε στη Σκωτία ως επίκουρος καθηγητής. Εκτός από αρχαία ελληνικά, λατινικά, ισπανικά και αγγλικά, µιλάει άπταιστα γερµανικά και ρωσικά. Έχει επισκεφθεί τη χώρα μας αρκετές φορές κατά το παρελθόν και δηλώνει γοητευμένος τόσο από τη φυσική της ομορφιά, όσο και από τους ανθρώπους της. Αγαπημένη του περιοχή είναι οι Δελφοί, όπου και ξεπέρασε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στο γόνατό του. Συγκεκριμένα, έπειτα από τρεις επεμβάσεις, τα πρώτα του χιλιόμετρα για να ελέγξει κατά πόσο μπορεί να τρέξει, τα έκανε στην περιοχή.

Έχει γράψει τα βιβλία: Οι χαρακτήρες του Δον Καμίλο και του Σέρλοκ Χολμς στα Αρχαία Ελληνικά, τη δική του γραμματική για την ελληνική γλώσσα και ένα ισπανο-ελληνικόλεξικό.

coderch-juan

Καθηγητής και μαραθωνοδρόμος 

Ως λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, δεν μπορεί παρά να θαυμάζει και το αρχαίο αθλητικό πνεύμα. Είναι αθλητής του Μαραθωνίου. Έχει τρέξει στην κλασσική διαδρομή σε 2 ώρες 58 λεπτά 53 δευτερόλεπτα.

Διεθνείς ειδήσεις στα αρχαία Ελληνικά

Ενδεικτικά παραθέτουμε πώς παρουσίασε στην ιστοσελίδα του Akwn.net (Acropolis World News) την είδηση για το μακελειό στο Κονέκτικατ, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη:

Προχθὲς ἐν τῷ Κονέκτικατ δεινότατος φόνος συνέβη·ἐν τῷ διδασκαλείῳ Sandy Hook , ἐν τῇ μικρᾷ πόλει Newtown, εἴκοσι παῖδες καὶ ἓξ ἄνθρωποι ἀπέθανον ὑπὸ νεανίου. οὗτος ὁ νεανίας, Ἄδαμ Λάνθα ὀνόματι καὶ εἴκοσι ἔτη γεγονώς, πρῶτον μὲν τὴν ἑαυτοῦ μητέρα ἀπέκτεινεν ἐν τῇ οἰκίᾳ οὖ οἱ δύο ᾤκουν, ἔπειτα δὲ τρία αὐτοματικὰ ὅπλα λαβὼν ἃ ἡ μήτηρ οἴκοι εἶχε καὶ τὴν οἰκίαν ἀπολιπὼν καὶ πρὸς τὸ διδσκαλεῖον ἀφικομένος τοὺς φύλακας λαθὼν εἰσέβη τὰ ὅπλα ἔχων καὶ ἐξ ἀπροσδοκήτου εἰς οἴκημα εἰσβὰς ἐν ᾧ πολλοὶ παῖδες ἔτυχον ὄντες ἐπὶ αὐτοὺς ἐπυροβόλει. ὀκτωκαίδεκα παῖδες ἐκεῖ εὐθὺς ἀπέθανον (δύο ἄλλοι ἐν τῷ νοσοκομείῳ ἀπέθανον ἐκεῖσε προσενεχθέντες) καὶ ἓξ ἄνθρωποι (ἡ τοῦ διδασκαλείου ἄρχουσα καὶ ἄλλοι ἐργασταί). πρῶτον μὲν ἐλέγετο ὅτι ἡ τοῦ φονέως μήτηρ ἐν τῷ διδασκαλείῳ αὐτῷ ἀπέθανεν (ἐκεῖ γὰρ τὸ πάλαι ἐδίδασκεν), ἔπειτα δὲ δῆλον ἦν τοῦτο οὐκ ἀληθὲς ὄν.

ὁ τοῦ Κονέκτικατ ἔπαρχος λέγει ὅτι τὸ πρᾶγμα χεῖρον ἂν εἴη, ὁ γὰρ Α. Λ. τοὺς φύλακας ἀφικομένους ἀκούσας ἑαυτὸν ἀπέκτεινεν· ὁ δὲ τῶν φυλάκων φερέφωνος τὰ ὅπλα ἐκεῖ λειφθέντα ἐξετάσας λέγει ὅτι ὁ μὲν φονεὺς ἐν νῷ εἶχε πλείονας παῖδας ἀποκτείνειν, ἡ δὲ ταχεῖα τῶν φυλάκων ἄφιξις τοῦτο ἐκώλυσεν.

ὁ Α. Λ. τοῦτο τὸ διδασκαλεῖον ἐφοίτα, ἡ δὲ μήτηρ πάλαι ἐν τῷ αὐτῷ διδασκαλείῳ ἐδίδασκεν. διὰ ὅ τι ὁ Α. Λ. τοῦτο ἐποίησεν οὐκέτι οὐδεὶς ἀκριβῶς οἶδεν, ὅμως δὲ ἴσμεν νῦν ὅτι τῇ μὲν προτεραίᾳ ὅπλον ὠνεῖσθαι ἐπειράσατο, τοῦτο δὲ οὐκ ἐξὸν (δεῖ γὰρ τὸν ὠνούμενον δύο ἑβδομάδας μένειν) τὰ τῆς μητρὸς ἔλαβεν.

 

Επιμέλεια: Ρούλα Σκουρογιάννη

Πηγή: Εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” &  www.iefimerida.gr  

Facebook Comments

POST A COMMENT.