Βρετανοί στηρίζουν την ελληνική περίθαλψη

giatros

Τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και μάλιστα την πιο σκληρή πτυχή της, αυτήν της νοσοκομειακής περίθαλψης, ήρθαν να γνωρίσουν από κοντά δεκατέσσερις επιφανείς Βρετανοί.

Μέλη της πρωτοβουλίας Greece Solidarity Compaign, δύο βουλευτές, ο Andrew Love και ο David Lammy, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν και υπουργός Υγείας, εκπρόσωποι συνδικάτων (συγκοινωνιών, πυροσβεστών, νοσοκόμων, κοινωνικής εργασίας κ.ά.) και κυρίως το πανίσχυρο Unite Union, που αντιπροσωπεύει τέσσερα εκατομμύρια εργαζομένους, καθώς και δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι οργανισμών, επισκέφθηκαν για τέσσερις ημέρες την Αθήνα με σκοπό μεταξύ άλλων να διερευνήσουν τα κακώς κείμενα του ελληνικού συστήματος υγείας.

 ygeia

«Εδώ και περίπου έναν μήνα έχουμε ξεκινήσει ένα νέο project, υπό τον τίτλο Medical Aid Greece, με στόχο να συλλέξουμε χρήματα για την αγορά και εν συνεχεία αποστολή εμβολίων και φαρμάκων στην Ελλάδα», εξηγεί στην «Κ» ο Έλληνας επικεφαλής της ομάδας, δημοτικός σύμβουλος στο Haringey Council του Λονδίνου, κ. Ισίδωρος Διακίδης. Στο σχετικό έρανο που έχει ξεκινήσει, μόνο το Συνδικάτο των Εκπαιδευτικών έχει συνεισφέρει πάνω από 4.000 ευρώ, τα οποία πρόκειται να διατεθούν για την υλική υποστήριξη των κοινωνικών ιατρείων. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη Βρετανών από την εν λόγω πρωτοβουλία εδώ και περίπου ένα χρόνο. «Αυτή τη φορά, όμως, το ενδιαφέρον μας είναι εστιασμένο στην υγεία, ενώ την επόμενη θα μας απασχολήσει η εκπαίδευση», διευκρινίζει ο κ. Διακίδης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και σε δύο κοινωνικά ιατρεία, το νεοσύστατο της οδού Στουρνάρη και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. «Γνωρίζω πολλούς νεαρούς Ελληνες στο Λονδίνο, από τους οποίους ενημερώνομαι τακτικά, ωστόσο αυτά που είδαμε, όπως η έλλειψη στοιχειωδών αναλώσιμων, όπως γάντια, ομολογώ ότι με σόκαραν», δηλώνει στην «Κ» ο Joseph Healy, που προΐσταται της καμπάνιας για την Ελλάδα, μετά την επίσκεψη στο Νοσοκομείο της Νίκαιας. Η απουσία ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στους ανέργους εξέπληξε περισσότερο τους ξένους επισκέπτες, που συνομίλησαν με ιατρούς και εξυπηρετούμενους στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο. «Εμείς δεν το έχουμε αυτό, όλοι καλύπτονται από το ιατρικό σύστημα», σχολίασε ο βουλευτής Andrew Love. «Ο κόσμος στην Αγγλία δεν έχει επαρκή ενημέρωση», προσθέτει ο Joseph Healy, «καθώς δεν ανήκουμε και στην Ευρωζώνη, πολλοί πολίτες νιώθουν ότι η κρίση στον Νότο δεν τους αφορά».

Συναντήσεις

Στη σύντομη διαμονή τους, οι Βρετανοί είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, της κίνησης “Αλληλεγγύη για Όλους”, με πολιτικούς, με συνεταιρισμούς, ενώ παρευρέθησαν και σε διανομή τροφίμων χωρίς μεσάζοντες από το ΣΠΑΜΕ (Αστικός Προμηθευτικός Συνεταιρισμός) στην Πετρούπολη. Πολλές ιδέες εκφράστηκαν εκατέρωθεν, με απώτερο στόχο την ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας. «Σκεφτήκαμε να μεταφέρουμε τεχνογνωσία στην οργάνωση συνεταιρισμών, στην οποία υπάρχει παράδοση στη Βρετανία», κατέληξε ο κ. Διακίδης.

Καθημερινή

Facebook Comments

POST A COMMENT.