Το θρυλικό νησί του Ωνάση στα χέρια του Ρώσου κροίσου Ριμπολόβλεφ

skorpios

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ τον τελευταίο μήνα είχε ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει: αυτό του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο. Βλέπετε, ο 47χρονος Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος φιγουράρει με περιουσία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο top -80 της λίστας του Forbes, φερόταν ως κάτοχος ποσοστού που προσεγγίζει το 10% στην Τράπεζα Κύπρου και, λογικά, ένα σεβαστό μέρος από τα αρκετά ρωσικά λεφτά που ήταν τοποθετημένα στη Μεγαλόνησο, ήταν δικά του.
ribo
Όμως ο ζάπλουτος ιδιοκτήτης της βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali και της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μονακό, είχε και έναν λόγο να νιώθει ευχαριστημένος, αφού έπειτα από διαδικασίες αρκετών μηνών, ένα «όνειρο ζωής» γινόταν πραγματικότητα: αποκτούσε τον Σκορπιό και το μικρό νησάκι Τσοκάρι από την Αθηνά Ωνάση.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο Ριμπολόβλεφ είναι ο αγοραστής του θρυλικού νησιού και η αγορά έχει ήδη συντελεστεί, μέσω μιας αρκετά πολύπλοκης διαδικασίας που «εμπλέκει» νομικά και επιχειρηματικά αρκετό κόσμο στην Κύπρο, στις Βρυξέλλες, στην Γενεύη και στο Λουξεμβούργο.

Το παρασκήνιο για το πέρασμα του Σκορπιού στα χέρια του αμφιλεγόμενου Ριμπολόβλεφ είναι μεγάλο. Καταρχήν, η συμφωνία έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που για τον κροίσο είναι μάλλον σύνηθες: η πανέμορφη μεγάλη του κόρη, η 24χρονη Γιεκατρίνα, είχε σχετικά πρόσφατα αγοράσει ένα απίστευτο διαμέρισμα στο Μανχάταν έναντι 88 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ανήκε πριν στον πρώην πρόεδρο της Citigroup, Σάνφορντ Βάιλ. Οπότε, τα πάνω από 100 εκατ. ευρώ για ένα νησί με την ιστορία και τις ομορφιές του Σκορπιού δεν θα πρέπει να ξενίζουν κανένα.

skropios2

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αγοραπωλησία, έχει ήδη συντελεστεί. Αυτό έγινε σαφές στα «κέντρα» των συγκεκριμένων εξελίξεων με την πρόσφατη – μεσούσης της κυπριακής κρίσης – αλλαγή διοικητικών συμβουλίων στις εταιρείες «Αριστοτέλης» και «Αριστείδης» οι οποίες ελέγχουν τις εταιρείες «Μυκήνες» και «Αγαμέμνων» στις οποίες ανήκουν τα δύο νησιά.

Η όλη, δε, διαδικασία κινήθηκε μέσω του πολύ γνωστού δικηγορικού γραφείου «Γιώργος Κωστακόπουλος και Συνεργάτες», το στέλεχος του οποίου Νίκος Κορογιαννάκης ταξίδεψε αρκετές φορές από τις Βρυξέλλες στην Γενεύη για να ολοκληρώσει την συμφωνία.

Κι αν οι προαναφερθέντες, πέραν βεβαίως των…αρχαίων ελληνικών ονομάτων που φέρουν οι εμπλεκόμενες εταιρείες, δεν λένε και παρά πολλά στο ευρύ κοινό, υπάρχει σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, η εμπλοκή ενός πολύ γνωστού δικηγορικού ονόματος της Κύπρου, το οποίο βρέθηκε μάλιστα το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα.

Ο λόγος για τον δικηγορικό οίκο του Ανδρέα Νεοκλέους, του δικηγόρου που πρόσφατα κατηγόρησε τους Ολλανδούς για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Ο Νεοκλέους έχει επίσης δικηγορικό γραφείο στις Βρυξέλλές και, μάλιστα, κατά σύμπτωση στο ίδιο κτίριο με τον Κωστακόπουλο. Δεν ήθελε, λοιπόν, και …πολύ να προκύψει η συνεργασία των δύο γραφείων, από τη στιγμή που ο πωλητής ήταν ελληνικής καταγωγής και ο αγοραστής είχε σημαντικά συμφέροντα στην Κύπρο.

Την αλλαγή είχαν αντιληφθεί εδώ και καιρό οι άνθρωποι που εργάζονται στον Σκορπιό. Το «πήγαινε – έλα» των εκπροσώπων των δύο πλευρών ήταν πυκνό, ενώ τα εμπλεκόμενα δικηγορικά γραφεία είχαν φροντίσει να δώσουν στον αγοραστή και μία ακριβή εικόνα για το ποίας εκμετάλλευσης θα μπορούσε να τύχει το μυθικό νησί.

Ωστόσο, ο Ριμπολόβλεφ δε φαίνεται να θέλει να προχωρήσει λ.χ. σε τουριστική ή άλλου είδους ανάπτυξη. Ο Σκορπιός, υπό τη νέα του ιδιοκτησία, θα γνωρίζει και πάλι μέρες υποδοχής ενός διεθνούς τζετ σετ, έστω κι αν αυτό δεν είναι τόσο παραδοσιακό, όπως λ.χ. ήταν μία Τζάκι Κένεντι, αλλά, αντιθέτως, εκπροσωπεί μία νέα πραγματικότητα πρωτοφανούς ευμάρειας και επίδειξης.

Άλλωστε, ο Ρώσος ολιγάρχης, με την όμορφη Γεκατρίνα και την μικρή του Άννα, την δεύτερή του κόρη κοντά του, ίσως να μπορεί πια στον Σκορπιό να ζήσει το όνειρό του, απαλλαγμένος από τα «βάρη» του παρελθόντος: από την ανεπιθύμητη, από ένα σημείο και μετά, συμβίωση με την πρώην σύζυγό του Ελένα, το διαζύγιο με την οποία λέγεται ότι του κόστισε …πέντε δισεκατομμύρια δολάρια!

Αλλά και από την γνωστή υπόθεση με την δολοφονία του, προέδρου της βιομηχανίας χημικών Ντεφτέκχιμικ, Εβγκένι Παντελεϊμόνοφ, για την οποία ο Ριμπολόβλεφ είχε μείνει στην φυλακή επί σχεδόν ένα χρόνο και, τελικά, αποφυλακίστηκε έπειτα από αλλαγή της κατάθεσης ενός εκ των βασικών μαρτύρων αυτής της σκοτεινής ιστορίας.

newsit.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.