Spiegel: Θύμα της οικονομικής κρίσης και η Ολλανδία

holland

«Η Ολλανδία, η πιο σημαντική σύμμαχος του Βερολίνου στην απαίτηση για μεγαλύτερη δημοσινομική λιτότητα στην Ευρώπη, έχει πέσει, και η ίδια, σε οικονομική κρίση. Η κάποτε υποδειγματική οικονομία υποφέρει κάτω από μεγάλα χρέη, και από μια φούσκα με τα ακίνητα που απειλεί την ανάπτυξη, και αυξάνει την ανεργία», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

 «Ο Μίκαελ Σίπενς ξέρει τι σημαίνει ρίσκο. Ο 41χρονος εργάζεται στην ολλανδική τράπεζα ING, και δουλειά του είναι να αποφασίζει για την χρηματοδότηση προγραμμάτων όπως πάρκα αιολικής ενέργειας στην Κύπρο, και εργοστάσια φυσικού αερίου στην Τουρκία. Μέχρι τώρα, δούλευε με χρήματα άλλων, και έβγαζε έναν πολύ καλό μισθό» γράφει το Spiegel.

Μόνο που ξαφνικά, ο άνθρωπος αυτός κατάλαβε τί σημαίνει μια κακή επένδυση, σε προσωπικό επίπεδο. Πριν από έξι χρόνια, αγόρασε για εκείνον και την οικογένειά του, την γυναίκα και τα τρία παιδιά τους, ένα σπίτι, κοντά στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας. Κόστιζε 430.000 ευρώ, αλλά η τράπεζα γενναιόδωρα του έδωσε δάνειο για 500.000 ευρώ. Έτσι είχαν χρήματα για την ανακαίνιση, και διάφορους φόρους που έπρεπε να πληρώσουν.

 

«Μετά την χρεοκοπία της Lehman Brothers, οι τιμές των ακινήτων έκαναν απίθανη βουτιά. Το χρέος Ολλανδών, όπως οι Σίπενς, αντιστοιχεί σήμερα στο 250% του εισοδήματός τους. Σε σύγκριση με το 2011, ακόμη και οι Ισπανοί είχαν ανάλογο ποσοστό της τάξης του 125%», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η Ολλανδία είναι ακόμη μια από τις πιο ανταγωνιστικές χώρες στην ΕΕ, αλλά τώρα που έσκασε, η φούσκα των ακινήτων, και των στεγαστικών δανείων, απειλεί να βυθίσει ολόκληρη την οικονομία μαζί της. Η ανεργία αυξάνεται, η κατανάλωση μειώνεται, και η οικονομία είναι σε ύφεση από τον Ιούνιο του 2011.

Στα τελευταία δύο χρόνια, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 6%. Ένα στα οκτώ νοικοκυριά δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Η κατάσταση δεν συγκρίνεται βέβαια με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά οι Ολλανδοί, τόσο συνηθισμένοι στην ευημερία και στη σταθερότητα, πονάνε για πρώτη φορά από τη λιτότητα, και βλέπουν τον τρόπο της ζωής τους να απειλείται. Η πολιτική κρίση, αναμενόμενη λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, άρχισε πριν από ένα χρόνο.

Πέρυσι τον Απρίλιο άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για άγριες περικοπές 14-16 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Τόσα θα χρειάζονταν για να μειωθεί το έλλειμμα από 4,6% σε 3% του ΑΕΠ, το πλαφόν του Μάαστριχτ, το 2013. Αλλά ακόμη και έτσι, για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός το 2017 θα πρέπει να βρεθούν άλλα 25 δισ. ευρώ από αυξήσεις φόρων ή μειώσεις δαπανών. Οι Ολλανδοί έχουν αρχίσει να νιώθουν στο πετσί τους τι σημαίνει λιτότητα.

Facebook Comments

POST A COMMENT.