Πανηγυρική ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου Α΄

Pope

«Θέλω να βοηθήσω τους φτωχούς και τους αρρώστους», λέει ο πάπας Φραγκίσκος, στην τελετή ενθρόνισής του. Ιστορική η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Κατάμεστη η πλατεία του Αγίου Πέτρου για την τελετή ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου. «Μην φοβάστε την τρυφερότητα και την αγάπη, δεν πρόκειται για ένδειξη αδυναμίας αλλά ισχυρής ψυχής», είπε ο ποντίφικας, στην ομιλία του Κύριος στόχος του, όπως τόνισε ο ίδιος ο πάπας Μπεργκόλιο, είναι «να βοηθήσει, ως επίσκοπος της Ρώμης, τους φτωχούς, τους αρρώστους, τους φυλακισμένους και όσους έχουν ανάγκη από φροντίδα».

Για πρώτη φορά, στην τελετή ενθρόνισης παρέστη Οικουμενικός Πατριάρχης. Και τα μέσα ενημέρωσης του Βατικανού υπογραμμίζουν την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ η επιλογή να ψαλούν τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου στα ελληνικά θεωρείται φόρος τιμής προς την Ορθοδοξία. Ο Φραγκίσκος και ο Βαρθολομαίος δείπνησαν μαζί χθες βράδυ, επί δυόμιση ώρες μέσα στο Βατικανό, σε εγκάρδιο, βαθύτατα  χριστιανικό κλίμα.

st peter

Ευκαιρία αναθέρμανσης των σχέσεων με την Ορθοδοξία;

Απλός και άμεσος, όπως πάντα, πριν την επίσημη έναρξη της τελετής ο πάπας Φραγκίσκος θέλησε να έρθει σε επαφή με τους πιστούς, αγκαλιάζοντας αρρώστους, ηλικιωμένους και ανάπηρους.

Σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, το πρωί, όταν βγήκε από το δωμάτιό του, ο ποντίφικας πρόσφερε μια καρέκλα και ένα κρουασάν στον Ελβετό φρουρό που είχε μείνει όρθιος όλη την νύχτα, για να τον προστατεύει. Μια ακόμη ένδειξη χριστιανικής ανθρωπιάς, μιας νέας αντίληψης του ρόλου και των καθηκόντων του Πάπα.

Μεταξύ των επισήμων στην όλη τελετή, η καγκελάριος Μέρκελ, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν, η πρόεδρος της Αργεντινής Κίρχνερ, ο Αλβέρτος του Μονακό και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Για την Καθολική Εκκλησία και όχι μόνο ξεκινά μια νέα εποχή, που θα οδηγήσει πιθανότατα και σε ουσιαστικότερη επαναπροσέγγιση με τους ορθοδόξους.

www.dw.de

Facebook Comments

POST A COMMENT.