Νέος Πάπας ο Φραγκίσκος Α’

papas

Ο λευκός καπνός που  βγήκε από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό σήμανε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει Πάπα και διάδοχο του Βενέδικτου ΙΣτ’. Εξηνταπέντε λεπτά αργότερα ο Αργεντινός Πάπας Φραγκίσκος Α΄, πρώην καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο του Μπουένος Άιρες ανακοινώθηκε.

«Αδελφοί, αδελφές, καλησπέρα» ήταν τα πρώτα του λόγια απευθυνόμενος από τον εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου προς τους χιλιάδες πιστούς που είχαν κατακλύσει από νωρίς την πλατεία του Αγίου Πέτρου για να υποδεχθούν το νέο Πάπα. Το «buonassera» του Πάπα Φραγκίσκου Α’ ήταν και ένα πρώτο δείγμα ενός πιο μοντέρνου και πιο «ανθρώπινου» Ποντίφικα.

habemus

Ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 και είναι ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από την αμερικανική ήπειρο. Θεωρείται πνευματικό τέκνο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’. Προερχόμενος από το Τάγμα των Ιησουιτών υπήρξε από τους αυστηρών αρχών καρδινάλιους.

Είναι κάθετος στο ζήτημα των αμβλώσεων και της αντισύλληψης, αλλά είναι επίσης ένας ταπεινός άνθρωπος που όσο ήταν καρδινάλιος στο Μπουένος Άιρες συχνά έπαιρνε το λεωφορείο και συνήθιζε να μαγειρεύει μόνος του το φαγητό του.

Στο παρελθόν, είχε κατηγορήσει αρκετούς καρδιναλίους για υποκρισία και του άρεσε να τους υπενθυμίζει ότι ο Ιησούς Χριστός έπλυνε λεπρούς και συνέφαγε με πόρνες. Ο ίδιος συχνά επισκεπτόταν τις παραγκουπόλεις του Μπουένος Άιρες.

«Φαίνεται ότι οι καρδινάλιοι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ στις πρώτες του δηλώσεις από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Ο πρώτος λατινοαμερικάνος Πάπας, και ο πρώτος Ιησουΐτης που τίθεται επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ζήτησε από τον κόσμο να προσευχηθεί για τον προκάτοχό του τον Βενέδικτο ΙΣτ’.

Κάλεσε δε τους πιστούς να «ακολουθήσουν το δρόμο της αδελφοσύνης, της αγάπης» και του «ευαγγελισμού» και ζήτησε από το πλήθος ενός λεπτού σιγή: «Προσευχηθείτε για μένα και δώστε μου την ευλογία σας» είπε.

Η εκλογή του καρδιναλίου Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο απηχεί και τη δημογραφική αλλαγή στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας: υπάρχουν 200 εκατ. περισσότεροι πιστοί καθολικοί στη Λατινική Αμερική απ’ ό,τι στην Ευρώπη, σχολίασαν οι New York Times.

Ο λευκός καπνός έγινε δεκτός με επευφημίες από χιλιάδες πιστούς που παρά τη βροχή κατέκλυσαν από το απόγευμα την πλατεία του Αγίου Πέτρου για να υποδεχθούν το χαρμόσυνο γεγονός.

Οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου άρχισαν να χτυπούν επί 20 λεπτά για να κάνουν γνωστή την εκλογή νέου Ποντίφικα, για να ακολουθήσει η μπάντα του Βατικανού που προπορεύεται της φρουράς.

Με το που αντίκρισαν το λευκό καπνό από την Καπέλα Σιξτίνα τα πλήθη άρχισαν να φωνάζουν «Habemus Papam!», «Έχουμε Πάπα!». Μεξικανικές, ουκρανικές, αργεντίνικες αλλά και πολλές αμερικάνικες σημαίες ανεμίζουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από πιστούς που ήλπιζαν ότι ο νέος Ποντίφικας δεν θα είναι Ιταλός όπως προεξοφλούν τα γραφεία στοιχημάτων.

Ο 266ος Ποντίφικας αναμενόταν για μία και πλέον ώρα να εμφανιστεί στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και ως τότε το όνομά του δεν είχε ανακοινωθεί. Είναι ο πρώτος ύστερα από έξι αιώνες που διαδέχεται έναν Πάπα που έχει παραιτηθεί.

Η εκλογή του νέου Πάπα έγινε στην πέμπτη ψηφοφορία και ήταν από τις γρηγορότερες στην ιστορία ανάδειξης Ποντίφικα.

Προαπαιτούμενο της εκλογής Πάπα είναι η συγκέντρωση 77 ψήφων, τα δύο τρίτα των 115.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.