Τα Φόκλαντ παραμένουν στη βρετανική επικράτεια

falkland

Με το συντριπτικό ποσοστό του 98,9% οι κάτοικοι των νησιών Φόκλαντ (Μαλβίνες για τους Αργεντινούς) ψήφισαν τη Δευτέρα υπέρ της διατήρησης των νησιών στη βρετανική επικράτεια.

Περίπου το 92% των 1672 κατοίκων της συστάδας των νησιών στο αρχιπέλαγος του Νότιου Ατλαντικού μετείχαν στο δημοψήφισμα και από αυτούς, «ναι», ως προς τη διατήρηση της εδαφικής κατάστασης ως μέλος των υπερπόντιων εδαφών του Ηνωμένου Βασιλείου, ψήφισε το 98,8%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Μόνο τρεις ψήφοι καταμετρήθηκαν αρνητικές.

Το δημοψήφισμα που έγινε με τις ευλογίες της βρετανικής κυβέρνησης αποτελεί σαφές μήνυμα στην Αργεντινή, η οποία το έχει χαρακτηρίσει ως «βρετανική προσπάθεια χειραγώγησης» και προειδοποίησε ότι «δε θα τελειώσει τη διαφορά για την κυριαρχία των νησιών».

«Είναι προφανώς μία βασική αρχή των Ηνωμένων Εθνών ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη έκφραση της αυτοδιάθεσης του λαού από το να πει με την ψήφο του αυτό το μεγάλο “ναι”», δήλωσε μετά το δημοψήφισμα ο Νάιτζελ Χέιγουντ, κυβερνήτης των Φόκλαντ.

Ένα από τα μέλη του νομοθετικού συμβουλίου των Νήσων δήλωσε ότι ήταν ένα «εκπληκτικό αποτέλεσμα, που θα στείλει το ηχηρότερο δυνατό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, ένα δικαίωμα για το οποίο αγωνιστήκαμε το 1982 και που τιμήσαμε σήμερα».

«Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι πιστεύουμε στο δικαίωμα του λαού των Φόκλαντ να καθορίσουν το μέλλον τους και να αποφασίσουν για την πορεία που θέλουν να ακολουθήσουν. Είναι απόλυτο δικαίωμα αυτό και τον 21ο αιώνα, αυτά τα δικαιώματα γίνονται σεβαστά», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ υποστήριξε ότι οι επιθυμίες των κατοίκων των Φόκλαντ δεν έχουν σχέση με κάτι που είναι ένα εδαφικό ζήτημα.

Πηγή: BBC

Facebook Comments

POST A COMMENT.