Με επέμβαση στον εγκέφαλο νίκησαν την ανορεξία!

ANOREXIA1

Με μία λεπτή νευροχειρουργική επέμβαση, που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία παθήσεων όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, η κατάθλιψη και η επιληψία, Καναδοί επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν το βάρος γυναικών που υπέφεραν ακόμη και 37 ολόκληρα χρόνια από ανορεξία.

Η μέθοδος, που χρησιμοποιήσαν οι ερευνητές του Κέντρου Νευροεπιστήμης Κρέμπιλ, λέγεται Deep Brain Stimulation και είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται για τη θεραπεία της ανορεξίας. Στην έρευνα συμμετείχαν έξι σοβαρά ανορεκτικές γυναίκες, ηλικίας 24 έως 57 ετών, οι οποίες υπέφεραν από την ύπουλη αυτή ασθένεια, τα τελευταία 4 ή ακόμη και 37 χρόνια!

anorexia
Οι τρεις ασθενείς, τελικά, κατάφεραν και αύξησαν το βάρος τους και απέκτησαν καλύτερη ψυχική διάθεση, κάτι που είχαν επιχειρήσει κι άλλες φορές στο παρελθόν, με άλλους τρόπους, όπως με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, αλλά δεν τα είχαν καταφέρει. Η συγκεκριμένη τεχνική, ωστόσο, ενέχει και πιθανές παρενέργειες. Μία ασθενής που συμμετείχε στην έρευνα έπαθε επιληπτική κρίση δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εγκεφαλικής διέγερσης και άλλη μία υπέστη κρίση πανικού κατά την επέμβαση για την εισαγωγή των ηλεκτροδίων. Τέλος, μια τρίτη ανορεξική ασθενής δεν εμφάνισε την παραμικρή βελτίωση, είτε στο βάρος είτε στη διάθεσή της, ούτε με τη νέα θεραπεία.

Γι’ αυτό το λόγο, οι καναδοί ερευνητές προειδοποίησαν ότι η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Η σοβαρή ανορεξία αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου για κορίτσια 15 έως 19 ετών (έως 15% ποσοστό θνησιμότητας). Υπολογίζεται πως το 20% των ασθενών που ακολουθεί ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου δεν παρουσιάζει καμία βελτίωση και κινδυνεύει από πρόωρο θάνατο.

 

Yahoo news

Facebook Comments

POST A COMMENT.