Υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης η 15χρονη Μαλάλα

Malala
Η Μαλάλα Γιουσουφζάι, η πακιστανή μαθήτρια, η οποία είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από Ταλιμπάν επειδή πάλευε για τα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση, αποτελεί μία -αλλά όχι την επικρατέστερη- από τις επιλογές για την απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης, καθώς οι ηγέτες της Κολομβίας και της Μιανμάρ θεωρούνται από τους πλέον πιθανούς νικητές του βραβείου.

Η 15χρονη Μαλάλα έγινε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης ενάντια στους Ταλιμπάν και την οπισθοδρομική αντίληψη της στέρησης της εκπαίδευσης από τις γυναίκες.

Όμως, «η γενικότερη τάση είναι οι νεότεροι νικητές να είναι στα 30 τους και η περίπτωση μίας 15χρονης είναι δύσκολο να τη χειρισθούν» υπογραμμίζει ο Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν του Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη του Όσλο (PRIO), που παρακολουθεί τις εργασίες της επιτροπής απονομών.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των υποψηφίων για τις προσπάθειές του να τερματιστεί η περίπου 50ετής σύρραξη με το αριστερό ανταρτικό κίνημα των FARC, μαζί με τον ομόλογό του της Μιανμάρ, Τέιν Σέιν, ο οποίος ηγήθηκε της ομαλής πολιτικής μετάβασης έπειτα από δεκαετίες δικτατορικής διακυβέρνησης στη χώρα, λένε πηγές προσκείμενες στη διαβούλευση της επιτροπής απονομών.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ενδέχεται να είναι εκ νέου υποψήφιος, λόγω του φιλανθρωπικού έργου του.

Τα τρία μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, που έτυχαν ευρείας συμπαράστασης διεθνώς όταν φυλακίσθηκαν γιατί ερμήνευσαν μία «πανκ προσευχή» κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα στον καθεδρικό ναό της Μόσχας, δεν θεωρούνται από τους επικρατέστερους για το βραβείο.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, που θα ανακοινώσει την απόφασή της στις 12 Οκτωβρίου, έχει δεχθεί έναν άνευ προηγουμένου αριθμό προτάσεων για υποψηφίους.

«Το βραβείο συνεχίζει να προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον και (έχει μεγάλη) σημασία. Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, πρώην υποψήφιοι υποβάλλουν τις προτάσεις και έχουμε πολλά νέα ονόματα στον κατάλογο, πλάι στους “παλιούς”» δήλωσε ο διευθυντής της επιτροπής, Γκέιρ Λούντεσταντ.

Η Επιτροπή, της οποίας προΐσταται ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, έχει προκαλέσει πολλές αντιφατικές αντιδράσεις με τις αποφάσεις της τα τελευταία χρόνια να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ή στην ΕΕ και ο Χαρπβίκεν εκτιμά πως λόγω των αντιδράσεων αυτών δεν αποκλείεται τώρα να επιλέξουν έναν πιο συμβατικό υποψήφιο, όπως κάποιον προασπιστή της ειρήνης, ή της δημοκρατίας.

«Θα επιλέξουν έναν υποψήφιο με ηθική, ένα πρόσωπο σπουδαίο παγκοσμίου φήμης» δήλωσε ο Χαρπβίκεν.

Οι επιλογές των τελευταίων ετών «έχουν αποδυναμώσει τη φήμη του βραβείου επειδή δεν συνάδουν με το λαϊκό αίσθημα», είπε και πρόσθεσε ότι τον Τ.Γιάγκλαντ δεν τον πειράζουν οι αμφιλεγόμενες υποψηφιότητες.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι είναι οι Ρωσίδες αντιφρονούσες Λουντμίλα Αλεξέγεβα -ιδρύτρια της Ομάδας Ελσίνκι της Μόσχας-, η ακτιβίστρια Σβιετλάνα Γανούσκαγια και η Λίλια Σιμπάνοβα, επικεφαλής της επιτροπής των επιτηρητών των εκλογών.

πηγή: ΑΠΕ/Reuters

Facebook Comments

POST A COMMENT.