Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες

tsaves

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, σε ηλικία 59 ετών.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Ένας πρόεδρος που ο λαός του λάτρευε να μισεί. Και οι αντίπαλοί του ο ίδιο. Ειδικά οι Αμερικανοί πρόεδροι, με τους οποίους ήταν σε διαρκή κόντρα.

Τα παιδικά χρόνια

Ο Ούγκο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1954 στην πόλη Σαμπανέτα της επαρχίας Μπαρίνας, στους πρόποδες των Άνδεων. Ήταν το δεύτερο παιδί του Ούγκο δε λος Ρέγες Τσάβες και της Ελένα Φρίας δε Τσάβες.

Παντρεύτηκε, την πρώτη φορά με τη Νάνσι Κολμενάρες και τη δεύτερη φορά με την Μαρισαμπέλ Ροντρίγκες. Χώρισε και με τις δυο. Ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Οι δάσκαλοι γονείς του, δυσκολεύονταν να επιβιώσουν και ο μικρός Ούγκο αναγκάστηκε να τους βοηθήσει οικονομικά από την ηλικία των εννέα χρόνων, πουλώντας στους δρόμους ζαχαρωτά (που έφτιαχνε η γιαγιά του) και φρούτα.

Από παιδί αγαπούσε τις τέχνες. Λέγεται πως ζωγράφιζε εκπληκτικά, πως τραγουδούσε υπέροχα και ήταν βιρτουόζος της κιθάρας. Αγαπούσε επίσης το μπέιζμπολ.  Δεν είχε σκεφτεί ποτέ να γίνει στρατιωτικός. Μέχρι την ημέρα που, σύμφωνα με τη Monde Diplomatique, του είπαν πως ο καλύτερος τρόπος για να μπει στις μεγάλες ομάδες του μπέιζμπολ ήταν να εισαχθεί στη στρατιωτική ακαδημία της Μπαρίνας. Εκεί έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στους αλεξιπτωτιστές.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, την ιστορία από το μαρξισμό μέχρι το λενινισμό. Παθιάστηκε με τη ζωή και το έργο του Μπολιβάρ, του οποίου αποστήθισε όλους τους λόγους. Το πορτρέτο του ηγέτη για την ανεξαρτησία πολλών κρατών της Νότιας Αμερικής βρίσκεται πάντα γραφείο του.

Πιστός καθολικός, ο Τσάβες φορούσε από παιδί στο λαιμό του ένα φυλαχτό, κληρονομιά ενός προπάππου από τη μεριά της μητέρας του, του συνταγματάρχη Πέδρο Πέρες Δελγάδο.

Το πραξικόπημα

Το 1983 ίδρυσε το Μπολιβαριανό Επαναστατικό Κίνημα 200 (MBR-200). Στις 4 Φεβρουαρίου 1992, έκανε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Κάρλος Άντρες Πέρες. Απολογισμός: 18 νεκροί και 60 τραυματίες. Επανέλαβε την προσπάθεια στις 4 Νοεμβρίου του 1992. Τότε, κατάφερε να καταλάβει το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Αλλά το πραξικόπημα είχε διάρκεια δυο ωρών.

Ο Τσάβες αποφάσισε να παραδοθεί, με τον όρο να του επιτρέψουν να απευθυνθεί, και εκείνος (όπως ο τότε πρόεδρος Κάρλος Αντρές Πέρες), στο λαό. Ο νεαρός συνταγματάρχης, με τον κόκκινο μπερέ του αλεξιπτωτιστή ανέλαβε την πλήρη ευθύνη του κινήματος. Το διάγγελμά του στην τηλεόραση ήταν ένας πολιτικός θρίαμβος. Έμεινε στη φυλακή δυο χρόνια πριν πάρει αμνηστία από τον πρόεδρο Ραφαέλ Καλδέρα.

Μετά την αποφυλάκισή του, αναγέννησε το MBR και το έκανε πολιτικό κόμμα με το όνομα «Κίνημα για την Πέμπτη Δημοκρατία» (MVR).

Στην εξουσία

Εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της Βενεζουέλας στις εκλογές της 6 Δεκεμβρίου 1998. Η συμμετοχή έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων 40 ετών (56,2%). Υποσχέθηκε αναδιανομή της γης, προγράμματα στέγασης, μόρφωσης, περίθαλψης και παιδείας για τους φτωχούς. Στις 2 Φεβρουαρίου 1999, ορκίστηκε Πρόεδρος και διά δημοψηφίσματος δημιούργησε Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Ακολούθησε η νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, με το κόμμα του να καταλαμβάνει τις 120 επί συνόλου 131 εδρών.

Βάσει του νέου Συντάγματος, η χώρα μετονομάστηκε σε «Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας», για να τιμήσει τον ήρωά του (και της ανεξαρτησίας) Σιμόν Μπολιβάρ. Η θητεία του προέδρου αυξήθηκε σε 6 χρόνια και επετράπη η δεύτερη θητεία των προέδρων. Οι πολιτειακές αλλαγές εγκρίθηκαν σε δημοψήφισμα, το Δεκέμβριο του 1999. Τον Ιούλιο του 2000 διεξήχθησαν εκλογές για την Εθνοσυνέλευση. Ταυτόχρονα, ο Τσάβες πέτυχε την επανεκλογή του στην προεδρία. Την περίοδο 2000-2001 κυβέρνησε με διατάγματα.

Στις 9 Απριλίου 2002, τα συνδικάτα κήρυξαν απεργία. Στις 11 Απριλίου, στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της απόλυσης του προέδρου μεγάλης εταιρείας πετρελαίου, ξέσπασε βία, με 17 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Γιατροί ανέφεραν ότι πολλά από τα θύματα είχαν πυροβοληθεί από ελεύθερους σκοπευτές, αλλά η έρευνα που ξεκίνησε, στο δρόμο… «πάγωσε» και κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια τι είχε συμβεί.

Ο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, Λούκας Ρινκόν Ρομέρο ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ανακοίνωσε και εκείνη του Τσάβες. Αλλά ο πρόεδρος ανακοίνωσε αργότερα ότι συνελήφθη όμηρος. Νέος πρόεδρος αυτοανακηρύχθηκε ο Πέδρο Καρμόνα, υποστηριζόμενος από το στρατό. Ο νέος ηγέτης άλλαξε ξανά το όνομα της χώρας σε Δημοκρατία της Βενεζουέλας, αλλά οι υποστηρικτές του Τσάβες προκάλεσαν αντιπραξικόπημα. Τη νύχτα του Σαββάτου, στις 13 Απριλίου 2002 ο Τσάβες επέστρεψε στην ηγεσία, τερματίζοντας τη συντομότερη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας.

Στις προεδρικές εκλογές της 3ης Δεκεμβρίου 2006, ο Τσάβες επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο για έξι ακόμα χρόνια. Έβαλε ποσοστό 63%.

Στις 10 Ιανουαρίου 2007, ο Τσάβες ορκίστηκε για μια ακόμα θητεία. Την ίδια χρονιά, παρά τις αντιδράσεις, προώθησε την παράταση της θητείας του ως το 2012. Στις 2 Νοεμβρίου του 2007, η Εθνοσυνέλευση με 160 ψήφους υπέρ και 7 κατά ενέκρινε τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει η κυβέρνηση του Τσάβες ανοίγοντας το δρόμο για την παραμονή του στην εξουσία και την επόμενη δεκαετία.

Υπέστη την πρώτη του ήττα με την καταψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων. Στο σχετικό δημοψήφισμα στις 2 Δεκεμβρίου του 2007, οι πολίτες με οριακή πλειοψηφία 50,7% έναντι 49,2%, απέρριψαν το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που προσπάθησε να περάσει ο Τσάβες. Ήθελε να μπορεί να διεκδικεί εφ’ όρου ζωής την επανεκλογή του, να καταργήσει την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας, να ενισχύσει τον έλεγχό του στις ένοπλες δυνάμεις και να περιορίσει την ελευθεροτυπία σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Η σχέση με τις ΗΠΑ

Δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τον Φιντέλ Κάστρο και την απέχθειά του για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλωστε, οι εχθροί του φίλου του, ήταν και δικοί του εχθροί. Πολλές φορές φώναξε «κάτω ο ιμπεριαλισμός». Χαρακτήρισε τον Τζορτζ Μπους «διάβολο», «κύριο επικίνδυνο» και «γάιδαρο», κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ήθελαν να τον ρίξουν από την προεδρία της Βενεζουέλας.

Ούτε φυσικά οι Αμερικανοί τον… συμπάθησαν ποτέ. Τον Αύγουστο του 2005 κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ήθελαν να τον δολοφονήσουν. Βοήθησε σε αυτό και ο Αμερικανός τηλευαγγελιστής Πατ Ρόμπερτσον, που ζήτησε δημόσια τη δολοφονία του και είχε συγκρίνει τον ηγέτη της Βενεζουέλας με τον Χίτλερ. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη.

Ο Τσάβες προκάλεσε αίσθηση όταν πριν από λίγους μήνες είχε δηλώσει ότι «θα ψήφιζα Ομπάμα».

Ο καρκίνος

Η είδηση πως ο Βενεζουελανός πρόεδρος είχε προσβληθεί από καρκίνο πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στο λαό της Βενεζουέλας τον Ιούνιο του 2011. Το ανακοίνωσε ο ίδιος, από την Κούβα όπου είχε μεταβεί για να εγχειριστεί.

Το είχε ανακαλύψει στις 11 Ιουνίου μετά από εξετάσεις. Ήταν ο φίλος του, Φιντέλ Κάστρο που τον πίεσε να κάνει εξετάσεις κι εκείνος που του ανακοίνωσε τα άσχημα νέα.

Εμφανώς αδυνατισμένος, ο Τσάβες ανακοίνωσε την ασθένειά του με διάγγελμα προς το λαό της χώρας του. Μετά τη δεύτερη εγχείριση είπε ότι ο καρκινικός όγκος είχε αφαιρεθεί πλήρως. Έμεινε μακριά από τη Βενεζουέλα περισσότερο από ένα μήνα.

Δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Και κυρίως δεν εγκατέλειψε την εξουσία. Και όχι μόνο δεν την εγκατέλειψε, αλλά διεκδίκησε και κέρδισε μια ακόμη θητεία στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Επικράτησε του Ενρίκε Καπρίλες.

Δεν αποκάλυψε ποτέ που πάσχει από καρκίνο. Λίγο μετά την πανηγυρική επανεκλογή και ενώ ακόμη δεν έχει ορκιστεί, ο Τσάβες έφυγε ξανά για θεραπεία στην Κούβα. Πριν αναχωρήσει έχρισε διάδοχό του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, Νικολάς Μαντούρο.

Η απόφαση του Τσάβες να παραδώσει, ουσιαστικά, την εξουσία, προκάλεσε… θεωρίες. Αντίθετα από άλλες φορές, ο Τσάβες δεν έχει εμφανιστεί καθόλου. Έκανε και νέο χειρουργείο, το τέταρτο σε διάστημα 18 μηνών και οι φήμες για την υγεία του δεν άργησαν.

Οι ψίθυροι πως έχει πέσε σε κώμα «ανάγκασαν» τον Μαντούρο να βγει να δηλώσει ότι ο πρόεδρος είναι καλά.

Το θρίλερ συνεχίστηκε μέχρι σήμερα, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

 

www.newsit.gr

Facebook Comments

POST A COMMENT.