The Glenn Branca Ensemble

Glen

Ο Glenn Branca, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της avant garde / no wave σκηνής, αλλά και της σύγχρονης μουσικής γενικότερα, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, το Σάββατο 9 Μαρτίου στο Fuzz Live Music Club, όπου, μαζί με το συγκρότημά του, θα παρουσιάσει το έργο του «Ascension: The Sequel».
«Ascension: The Sequel»
Ουσιαστικά, πρόκειται για τη συνέχεια στο διασημότερο album του μεγάλου αυτού μουσικού, το περίφημο «Ascension» του 1981.

Το συγκεκριμένο έργο του Branca αποτελεί για πολλούς το blueprint πάνω στο οποίο βασίστηκε ο ήχος που αργότερα ονομάστηκε post rock και, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα επιδραστικότερα albums της alternative / indie μουσικής όλων των εποχών.

Το show παρουσιάστηκε τους περασμένους μήνες στο Primavera Sounds Festival της Βαρκελώνης, στο Vilette Sonique Festival στο Παρίσι και στο Bang On The Can Marathon στη Νέα Υόρκη και σηματοδοτεί την επιστροφή του «Glenn Branca Ensemble», που αποτελείται από τέσσερις κιθάρες, μπάσο, drums και τον ίδιο τον Branca στο ρόλο του διευθυντή αυτής της ιδιαίτερης ορχήστρας.

Τα κομμάτια που περιλαμβάνει το «Ascension: The Sequel» είναι:

  • «The Tone Row That Ruled The World»
  • «Carbon Monoxide»
  • «Quadratonic»
  • «Lesson No. 3 (Tribute to Steve Reich)»
  • «The Blood» «Lost Chords»

Η ηχογράφηση των συγκεκριμένων instrumentals πραγματοποιήθηκε, με τη συνδρομή του ίδιου μηχανικού ήχου, ακριβώς στο ίδιο studio και το ίδιο δωμάτιο όπου δημιουργήθηκε και το αυθεντικό «Ascension». Ο Branca, που σε ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα είχε συνθέσει και παρουσιάσει 15 συμφωνίες για μεγαλύτερες κιθαριστικές ορχήστρες αλλά και για συμφωνικές, θέλησε να επιστρέψει στον δυναμικότερο ήχο του μικρότερου σχήματος και να γράψει τη συνέχεια στο σπουδαιότερο από τα πολλά έργα του.

Οι ζωντανές του εμφανίσεις είναι, πραγματικά, υπεράνω περιγραφής. Ο ακροατής μπορεί αμέσως να αναγνωρίσει την επιρροή του στον ήχο ονομάτων όπως οι Sonic Youth, οι Swans και οι Godspeed You! Black Emperor – για να αναφέρουμε δύο από τα χαρακτηριστικότερα – αλλά πολλές φορές έχουν αναφερθεί ακουστικά φαινόμενα και παραισθήσεις κατά τη διάρκειά τους! Ένας Ολλανδός δημοσιογράφος ανέφερε στην κριτική του πως ο ήχος ήταν σα να ακούς «Χορωδίες Αγγέλων στις Πύλες της Κολάσεως».

Ο Branca χρησιμοποιεί τη φράση «pleromas of sound» (το πλήρωμα του ήχου) για να περιγράψει τις διαφανείς αρμονίες και τα παλμικά αποτελέσματα που δημιουργούνται από το μονόχορδο χτύπημα του «κιθαριστικού στρατού του».

Ο ίδιος δηλώνει στη Village Voice:
«Είναι ψυχοακουστικό. Το γεγονός είναι ότι το αυτί υπερφορτώνεται από τον ήχο και αρχίζεις να ακούς πράγματα που δεν παίζονται. Το μυαλό αρχίζει να επινοεί τι παίζουν οι μουσικοί»

Για αυτές τις εμφανίσεις, ο Branca συγκέντρωσε μία ομάδα από σπουδαίους Νεοϋορκέζους μουσικούς. Το «Glenn Branca Ensemble» αποτελούν οι εξής:

  • Reg Bloor, Evelyne Buhler, Eric Hubel, Greg McMullen: κιθάρες
  • Ryan Walsh: μπάσο
  • Libby Fab: drums
  • Glenn Branca: διεύθυνση

Fuzz Live Music Club: Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ, Ταύρος
Τηλ.: 210 3450817  www.fuzzclub.gr)
Τιμή Εισιτηρίου: Προπώληση: 25 ευρώ – Ταμείο: 28 ευρώ
Διάθεση: Ticket House – Public – www.viva.gr


Facebook Comments

POST A COMMENT.